Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да присъства на

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да присъства на ...

Тръмп може да присъства на парада за Деня на победата в Москва.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да присъства на възпоменателните събития по повод Деня на победата на 9 май в Русия, след като президентът Владимир Путин му е отправил покана, предава Ройтерс.

„Оценявам поканата. Тя е отправена насред политическия сезон, така че ще видя дали мога да присъствам, но бих се радвал да отида, ако мога“, каза Тръмп пред репортери преди да отпътува за събития от предизборната си кампания.

Путин ръководи годишния парад по повод победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, но Кремъл съобщи, че 75-та годишнина догодина ще бъде отбелязана с голяма пищност.

Тръмп нарече парада „голямо празненство за края на войната“.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви в четвъртък, цитиран от агенция РИА Новости, че поканата на Путин към американския му колега да присъства на Деня на победата в Москва е била „приета с интерес“, но все още няма отговор от страна на Белия дом.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви днес, че Москва не е получила официален отговор от Вашингтон на поканата си към американския президент да посети Русия за военния парад догодина, предава РИА Новости.

Въпреки че отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха, след като американски разузнавателни агенции установиха, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп, двамата лидери поддържат видимо добри отношения, отбелязва Ройтерс.

Междувременно от пресслужбата на Белия дом съобщиха, че президентът Доналд Тръмп ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември, за да отбележи силната и трайна връзка, която съществува между двете страни, съобщава БТА.

САЩ и България са съюзници в НАТО и президентът очаква с нетърпение да обсъди пътищата за укрепване на общите интереси на двете страни в сигурността, особено в осигуряването на стабилност в региона на Черно море, улесняването на енергийната диверсификация и противодействието на зловредното влияние, заплашващо суверенитета на България, се казва в съобщението на прессекретаря на президента.

Източник: investor.bg