Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи санкции

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи санкции ...

Тръмп се закани със санкции за Северен поток 2.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи санкции на проекта за газопровод "Северен поток 2". "Това е нещо, което разглеждам и обмислям", каза Тръмп в отговор на въпрос на журналист за възможни американски санкции, предаде БГНЕС.
Тръмп каза, че той е първият човек, който е предложил да се направи нещо за това, което нарича "проблемът с газопровода"
По време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Белия дом, Тръмп заяви: "Аз съм този, който първи повдигна проблема с газопровода, в който Русия дава огромен процент енергия. Знаете, че този газ влиза в Германия. Аз казвам:" Как можете да го правите? ", попита Тръмп.
Американският президент добави, че Съединените щати "защитават" Германия от това тя да стане свръхзависима от Русия, като се противопоставят на проекта.
"Германия прави огромна грешка, като разчита толкова много на газопровода. Но Германия отново гледа своя интерес и се справя добре. Бях критичен. Бях критичен към енергията, която ще бъде доставена от този тръбопровод", бяха думите Тръмп.
"Северен поток 2" е съвместен проект на руския енергиен гигант "Газпром" и пет европейски компании. Той има за цел да доставя 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно директно в Германия и други европейски страни чрез тръбопровод по дъното на Балтийско море.
Проектът за газопровода беше приветстван от някои страни в Европа, но други му се противопоставиха - например Полша и прибалтийските държави, като изразиха загриженост относно предполагаемата опасност от зависимост на Европа от Русия и намаляване на ролята на Украйна при транзита на руски газ.
Русия многократно е повтаряла, че тръбопроводът е чисто търговски проект.
Междувременно Съединените щати, които се стремят да популяризират своя втечнен природен газ в Европа, са един от най-енергичните опоненти на строителството на газопровода "Северен поток 2" и призоват европейските партньори на "Газпром" да се оттеглят от проекта или ще им бъдат наложени санкции. Санкции могат да се налагат по приет още преди две години законодателен пакет и засягат и чуждестранни компании, които обаче оперират на американския пазар.

Източник: actualno.com