Американският президент Доналд Тръмп заяви, че му е жал за

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че му е жал за
Коментари Харесай

Доналд Тръмп: Жал ми е за Тереза Мей, много я харесвам

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че му е жалост за английската министър-председателка Тереза Мей, която през вчерашния ден разгласи, че на 7 юни ще подаде оставка като водач на Консервативната партия. Тя ще остане отпред на служебно държавно управление до избирането на нов партиен водач, който да се опита да реализира по-решителна договорка за Брекзит. Именно той ще заеме и премиерския пост.

"Много я одобрявам ", сподели Тръмп за Мей пред кореспонденти в Белия дом, представен от международните организации и Българска телеграфна агенция.

"Това е за положителното на нейната страна ", добави президентът и я назова "много мощна " персона, работила старателно.

Той акцентира, че след две седмици ще се срещне с нея по време на визитата си във Англия.

В същото време френският президент Еманюел Макрон похвали "смелата работа " на Тереза Мей.

"Твърде рано е да се вършат догатки за последствията от това решение. Франция е подготвена да работи с новия английски министър председател по всички европейски и двустранни въпроси, само че желае изясненост за метода на Англия към Брекзита ", съобщи Макрон в официално съобщение и изпрати на Мей персонално обръщение, в което изрича своята поддръжка и благодарност, показва Елисейският замък.

Ангела Меркел пък изрази почитание към решението на Мей да се отдръпна и сподели, че ще продължи да работи в тясно съдействие с нейния правоприемник за проведен Брекзит.

Канцлерът на Германия и Мей постоянно са работили дружно добре и в дух на доверие, и ще продължат да го вършат, до момента в който Мей е на поста, сподели говорителката на Меркел Мартина Фиц, представена от АП.

Холандският министър председател Марк Рюте съобщи, че е разговарял с Тереза Мей и е изразил пред нея своята признателност и почитание.

"Споразумението сред Европейския съюз и Англия за проведен Брекзит остава на масата ", означи Рюте в Туитър.

Москва пък дефинира мандата на Тереза Мей като "много комплициран интервал " за връзките сред Англия и Русия, и означи, че следи деликатно обстановката след оставката й.

"За страдание не мога да си спомня за какъвто и да било принос за развиването на двустранните връзки. По-скоро противоположното ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременнно английският народен представител и водещ покровител на излизането на Англия от Европейския съюз Борис Джонсън сподели, че "естествено " ще се бори за министър-председателския пост, откакто Тереза Мей разгласи, че ще подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Джонсън отдаде респект на Мей, като съобщи, че тя е понесла "търпеливо и философски " всички компликации към Брекзит. Според него идващият английски министър председател може също по този начин да съживи блокираните договаряния с Европейски Съюз за съглашение за овакантяване.

"Нов водач ще има опцията да направи нещата друго и ще има импулса на ново държавно управление ", сподели Джонсън на конференция в Швейцария няколко часа откакто Мей разгласи, че се отдръпва идващия месец.

По думите му Англия би трябвало да бъде подготвена да излезе от Европейски Съюз без договорка, в случай че желае да контракти уместно съглашение за овакантяване.

"Ние ще напуснем Европейски Съюз на 31 октомври, със или без договорка ", съобщи той.

"Начинът за реализиране на добра договорка е да се подготвим за вид без договорка ", сподели Джонсън.

Според соцологическите проучвания той има максимален късмет да бъде определен за правоприемник на Мей. Други данни пък демонстрират, че 54% от британците желаят предварителни избори.

Британският външен министър Джереми Хънт пък ще се кандидатира за водач на Консервативната партия след отдръпването на Мей, заяви в. "Фарнам хералд ", представен от Ройтерс.

"Правилно е моят партиен изборен регион да научи първи " за това, съобщи Хънт на фестивал в Южна Англия.

Британският министър на опазването на здравето Мат Ханкок също съобщи, че се включва в конкуренцията за нов водач на партията.

След като Тереза Мей разгласи датата на оставката си, Европейската комисия съобщи, че ще почита новия английски министър председател, само че нищо няма да се промени във връзка с признатата от Европейския съвет позиция за съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР