Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с военен отговор за

...
Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с военен отговор за
Коментари Харесай

Тръмп заплаши Иран с военен отговор за всяка провокация

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с боен отговор за всяка провокация против Съединени американски щати, съобщи " Ройтерс ".

" Мисля, че Иран ще направи огромна неточност, в случай че направи нещо ", сподели Тръмп пред кореспонденти, когато напусна Белия дом в понеделник вечер за събитие в Пенсилвания. " Но нямаме никакви признаци, че ще го създадат. "

Вчера стана ясно, че Иран е нараснал четирикратно производството си на нискообогатен уран на фона на напрежението със Съединени американски щати във връзка с нуклеарното съглашение с Техеран.

Стъпката следва дни на засилено напрежение, провокирано от разгръщането на бомбардировачи и самолетоносач на Съединени американски щати в Персийския залив, против към момента неуточнени закани от Иран.

На 8 май иранският президент Хасан Рохани разгласи формалното прекъсване от 15 май на осъществяването на част от отговорностите по нуклеарната договорка в отговор на едностранното отдръпване на Съединени американски щати от него и обстоятелството, че участниците по иранската нуклеарна стратегия не извършват отговорностите си. Беше обявено и че Техеран възобновява работата по обогатяването на уран и рационализация на реактора в Арак.

В продължение на 60 дни Техеран няма да извърши изискванията по две точки на Директивата за финансовите помощи за развиване. Както изяснява президентът, " продажбата на обогатен уран и тежка вода в други страни в страната ще бъде спряна ", както планува договорката. Уранът и тежката вода ще се съхраняват в Иран. Рохани също по този начин означи, че " Иран няма друга опция, с изключение на да понижи уговорките си ", като страната го прави " с цел да обезпечи правата си ", а също и да реализира " уравновесено използване на изискванията на договорката от всички страни ".

На 8 май 2018 година Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон едностранно ще се отдръпна от договорката и през ноември са възобновени глобите против Иран, в това число възбрана за търговия с нефт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР