Американският президент Доналд Тръмп взе отношение и по икономическите протести

...
Американският президент Доналд Тръмп взе отношение и по икономическите протести
Коментари Харесай

Тръмп взе отношение и по протестите в Иран, при които избухнаха сблъсъци

Американският президент Доналд Тръмп взе отношение и по икономическите митинги в Иран, при които в това време избухнаха конфликти.

Той показва поддръжка за недоволните иранци, като от резиденцията си във Флорида написа в „ Туитър “, че на тях им е писнало от корупцията на режима и това, че управляващите прахосват благосъстоянието на нацията, с цел да финансират тероризъм в чужбина. „ Иранското държавно управление би трябвало да почита правата на народа си, в това число правото на свободно изложение. Светът гледа “, написа президентът, представен от bTV.

„ Целият свят схваща, че положителните хора в Иран желаят смяна “, добави той във втори туит. Според него иранските водачи, с изключение на от американската военна мощност, се боят най-вече от личния си народ.

В трета обява американският президент добави: „ Потисническите режими не могат да траят постоянно и ще пристигна денят, когато иранският народ ще бъде изправен пред избор. Светът гледа! “.

Думите му значително повтарят речта му пред Генералната асамблея на Организация на обединените нации от септември, видеа от която са прикачени към постовете.

Подкрепата на Тръмп провокира гневна реакция от Техеран. Държавната телевизия през вчерашния ден цитира представителя на външното министерство Бахрам Гасеми, който съобщи, че „ иранският народ няма доверие на лъжливите и опортюнистични изказвания на американски представители и на господин Тръмп “.

Вълната от улични митинги обхвана огромните градове в Иран в последните дни. Те започнаха в сряда във втория по величина град – Машхад. По данни на управляващите към 50 души са арестувани до момента, а съгласно видеа, качени в обществените мрежи, минимум двама стачкуващи са били убити от полицията в град Доруд. В клиповете се виждат други протестиращи, които скандират: „ Ще убия оня, който умъртви моя брат! “ и „ Смърт на диктатора! “ по адрес на висшия водач аятолах Али Хаменей, съобщи Ройтерс.

Протестите стигнаха и до столицата, където през вчерашния ден студенти се включиха в антиправителствена проява пред Техеранския университет. Агенция „ Фарс заяви, че към 70 младежи са се събрали пред университета и са хвърляли камъни по служителите на реда, скандирайки: „ Смърт на диктатора “. Социалните медии демонстрираха служители на реда от отряда за битка с вълнения да разпръсват с палки стачкуващи в прилежащите улици и да арестуват някои от тях. Студентската организация ИСНА съобщи, че полицията е затворила две метростанции, с цел да попречи на идването на още стачкуващи.

В Техеран и Керадж, западно от столицата, протестиращи разрушиха витрини на магазини и подпалиха огньове на улиците. Агенция „ Тасним “ популяризира фрагменти, показващи горящи кофи за отпадък и разрушени автобусни спирки по улиците към университета след митинга.

Бригаден военачалник Есмаил Коусари, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на революцията, отговарящ за сигурността в Техеран, съобщи пред ИСНА, че обстановката в столицата е под надзор и предизвести протестиращите, че ще в случай че упорстват, „ стоманеният пестник на страната “ ще ги смаже. „ Ако хората са излезли на улицата, с цел да стачкуват против високите цени, те не трябваше да скандират тези лозунги и да палят публично имущество и коли “, сподели той.

Вчерашните митинги в действителност съответстваха с акциите, проведени от управляващите в цялата Ислямска република, с цел да отбележат потушаването на безредиците от 2009 година, последвали противоречивото преизбиране на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. Проправителствени демонстрации през вчерашния ден имаше в 1200 обитаеми места, заяви държавната телевизия, като най-масови са били в Техеран и Машхад.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР