Американският президент Доналд Тръмп вероятно ще обяви следващата седмица, че

...
Американският президент Доналд Тръмп вероятно ще обяви следващата седмица, че
Коментари Харесай

Доналд Тръмп се готви да признае Ерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп евентуално ще разгласи идната седмица, че Съединени американски щати признават Ерусалим за столица на Израел. Това заяви организация " Ройтерс ", като цитира неназован член на президентската администрация. Агенцията разяснява, че сходно деяние би преобърнало водената от десетилетия политика на страната и би нагнетило напрежение в Близкия Изток.

Очаква се Тръмп да направи противоречивото изказване по време на тирада в сряда, макар че евентуално ще отсрочи още веднъж предизборното си заричане да реалокира посолството на Съединени американски щати в Ерусалим. Трима източници на " Ройтерс " от Белия дом обаче подчертали, че дефинитивно решение към момента не е взето.

Статутът на Ерусалим е измежду прочувствено най-натоварените въпроси в израелско-палестинския спор, като и двете страни имат искания към него. Палестинците желаят свещеният за евреи, християни и мюсюлмани град за столица на бъдещата си страна. Част от интернационалната общественост поддържа желанието им, само че Израел също има искания към града.
Евентуално изказване на президента Тръмп би било в прорез с позицията на предшествениците му, които упорстваха, че статутът на Ерусалим би трябвало да се реши посредством договаряния. Слуховете за него провокираха рецензиите на Палестинската автономност. Набил абу Рдайна, представител на президента на палестинската автономност Махмуд Абас, разгласи, че сходно деяние би разрушило мирния развой и би дестабилизирало района.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР