Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска много повече пари

...
Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска много повече пари
Коментари Харесай

Тръмп ще поиска от съюзниците да плащат много повече за американските бази

Американският президент Доналд Тръмп има намерение да изиска доста повече пари от държавните управления на държавите-съюзници на Вашингтон поради наличието на американските военни на тяхна територия, написа The Washington Post.
Тръмп счита да изиска от страните заплащането на всички разноски, свързани с поддържането на естественото положение на базите и поддръжката на оборудването, както и заплатите на американските военни, а в това време страната ще би трябвало да заплати още 50% от тази сума.
В резултат на това, страните ще бъдат принудени да заплащат на Съединени американски щати към 5 пъти повече, в сравнение с сега. Съюзниците на Вашингтон назовават тази формула изнудване.
Ако фактически бъде утвърдена, тази скица ще засегне основно Германия, Япония и Южна Корея, където са ситуирани няколко хиляди американски военни. Източник на вестника отбелязва, че американската страна към този момент е обсъждала заплащания по новата формула " цена плюс 50 " с най-малко една страна.
Тръмп неведнъж е подлагал на критика страните от НАТО за обстоятелството, че съгласно него те не харчат задоволително, с цел да поддържат груповата защита на алианса. Президентът на Съединени американски щати изиска от всички страни-членки на НАТО допустимо най-скоро да покачат разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт.
По време на тирада на срещата на върха на Алианса той предложи страните освен да изпълнят това обвързване, само че и да усилят разноските до 4% от Брутният вътрешен продукт. В момента единствено 8 държави-членки на НАТО харчат повече от 2% за защитата, а военният бюджет на Съединени американски щати е към 3.58% от икономическата им продукция.
Един от първите американски съдружници, който се опълчи на твърдите тактики на администрацията на Тръмп, беше Южна Корея, която предишния месец се съгласи да заплати 925 млн. $, защото на нейна територия са ситуирани 28 500 американски бойци.
Сумата е с 8.2% по-голяма по отношение на миналата година и покрива към половината от общите разноски. Сеул предпочиташе да подписа 5-годишна договорка, само че съглашението важи единствено за 12 месеца. Така корейците могат да бъдат подложени на напън да одобряват новите условия за заплащане на 50% от горната страна през идната година.
Американските военни в Южна Корея от месеци са били в с напрежение очакване на сключването на договорката. Според висши американски военни във Вашингтон се разискват многочислени хрумвания за шерване на разноските, само че Тръмп е отхвърлил всички.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР