Американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по национална сигурност

...
Американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по национална сигурност
Коментари Харесай

Тръмп уволни Джон Болтън през Туитър


Американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по национална сигурност Джон Болтън. Първо той заяви за решението си в Туитър, по-късно имаше и публично изказване от Белия дом. Самият Болтън пък твърди, че той е изискал да бъде освободен. Двамата в никакъв случай не са криели, че позициите им по голям брой тематики се разминават.
Болтън си потегля след няколко остри противодействия на дейностите на Тръмп, свързани с договарянията със Северна Корея и с желанието на Тръмп за среща с иранския президент Хасан Рохани. Бившият към този момент консултант постоянно е бил покровител на военни дейности. Двамата с Тръмп имаха разминавания и във връзка с политиката в Афганистан.
Доналд Тръмп написа в Туитър, че във вторник е декларирал на Болтън, че Белият дом към този момент не се нуждае от неговите услуги. След няколко часа е получил оставката му. Президентът изясни, че е бил " мощно несъгласен " с доста от предложенията на Болтън, " както и други хора в администрацията.
Джон Болтън отговори също в Туитър и съобщи, че е предложил оставката си още през вчерашния ден, а президентът му дал отговор " дано да поговорим за това на следващия ден ". Той е третият консултант по националната сигурност от началото на мандата на Доналд Тръмп.
Демократите реагираха незабавно и оповестиха случилото се като образец за хаоса в ръководството на настоящия президент.
По-късно през днешния ден държавният секретар Майк Помпео разяснява, че напускането на Болтън няма да промени тактиката на Вашингтон на интернационалната сцена. По думите му " международните водачи не би трябвало да остават с усещането, че единствено тъй като някой си потегля в интернационалната политика на президента Тръмп ще настъпи основна смяна ".
Новият консултант по сигурността се чака да бъде разгласен идната седмица.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР