Американският президент Доналд Тръмп ще приеме унгарския премиер Виктор Орбан

...
Американският президент Доналд Тръмп ще приеме унгарския премиер Виктор Орбан
Коментари Харесай

Тръмп приема Орбан в Белия дом на 13 май

Американският президент Доналд Тръмп ще одобри унгарския министър председател Виктор Орбан в Белия дом на 13 май.  Визитата на Орбан е по покана на американския държавен глава. В дневния ред на диалозите са тематики като търговията, енергетиката и националната сигурност, съобщи Ройтерс, като се базира на президентството.
Орбан постоянно показва равноправност и влиза в остри словесни спорове с лидерина управителните органи в Европейски Съюз поради антиимигрантската си политика и промените в унгарската правосъдна система. Той влезе в борба и с държавното управление на предходния американски президент, демократа Барак Обама, поради подкопаване на демократичните полезности от държавното управление му, както настояват неговите критици.

Сериозен сигнал за раздор сред Орбан и европейското политическо семейство през днешния ден пристигна и от  лидерката на немските консерватори която сподели, че чака партията Фидес на унгарския министър председател Виктор Орбан да напусне Европейската национална партия (ЕНП), откакто той отдръпна поддръжката си за нейния претендент за началник на Европейската комисия. Орбан, който от дълго време флиртуваше с крайнодесни водачи из Европа, до момента в който заявяваше преданост към десноцентристката ЕНП, сподели, че към този момент няма да поддържа Манфред Вебер, който е " обидил унгарците ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Снощи Анегрет Крамп-Каренбауер, председателка на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, даде да се разбере, че антиимигрантският, твърдолинеен десен маджарски водач е минал границата. 
" Със своето държание през последните няколко дни и срещата си с (италианския вицепремиер) Матео Салвини, той даде явен знак, че ще си тръгне ", сподели тя пред Ройтерс. ЕНП се е пробвала да построи мост към Орбан, само че той е избрал различен път, добави тя. 
Загубата на Фидес, чийто надзор върху унгарската политика значи, че тя излъчва огромен блок от депутати в Европейския парламент, би отслабила ЕНП след майските избори за Екологичен потенциал и евентуално може да я лиши от решаващата дума при избора на правоприемник на Жан-Клод Юнкер на поста ръководител на Европейската комисия. През март немският реакционер Вебер издейства съглашение, съгласно което участието на Фидес в ЕНП е замразено, въпреки че партията не е изключена, заради опасения, че нарушава нормите на Европейски Съюз за господство на закона. 
Орбан не е споделил кого ще поддържа вместо Вебер, само че мнозина анализатори виждат в срещата със Салвини симптом, че двамата популисти и съперници на имиграцията желаят дружно да основат крайнодясна група в Екологичен потенциал. Като мотив да изостави Вебер унгарският министър председател посочи изявление отпреди месец, което тогава бе необятно тиражирано от проправителствените медии в Унгария, което значи, че действителната причина е визитата на Салвини предходната седмица. В изявлението от 29 март Вебер съобщи, че няма да одобри поста ръководител на комисията, в случай че за задачата са му нужни гласовете на партията на Орбан Фидес. Пред немската телевизия Цет Де Еф той сподели, че желае гласове от целия набор, с цел да наложи центристки дневен ред. 
Орбан окачестви думите на Вебер, които преди този момент маджарски заместник-министър беше нарекъл " засегнатост към унгарските гласоподаватели ", като засегнатост към унгарския народ като цяло.
" Вебер е споделил, че не желае да стане ръководител на комисията с гласовете на унгарците ", съобщи Орбан, като добави, че това значи, че не може повече да поддържа Вебер - без значение че продължи да дефинира Вебер като " извънреден " претендент пет дни след въпросното изявление. 
Орбан, който показа наближаващия евровот като избор сред " за " и " срещу " имиграцията в Европа, прикани обичайните консерватори да сключат алианс с популистки националистки групи след вота. 
ЕНП има 217 депутати в 750-членния Екологичен потенциал, като 12 от тях са от Фидес. Социологическите проучвания предвиждат, че тя ще загуби места, само че ще остане най-голямата група. Очаква се крайнодесните популистките партии да се показват добре. 
" Лоялността е значима политическа категория. Бихме желали да останем правилни на общността, в която сме живели и работили до момента. Освен в случай че тази общественост ни споделя, че нашето наличие към този момент не е мечтано ", сподели Орбан
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР