Американският президент Доналд Тръмп реши да лиши Индия от нейните

...
Американският президент Доналд Тръмп реши да лиши Индия от нейните
Коментари Харесай

Тръмп лиши Индия от привилегии в търговията със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп реши да лиши Индия от нейните търговски привилегии по отношение на Съединените щати в границите на Общата система за преференции в интерес на разрастващите се страни (Generalized System of Preferences, GSP).

В резултат на това решение Индия ще бъде лишена от опцията да изнася към 2 хиляди типа артикули за Щатите безмитно. През 2017 година безмитният импорт на Индия в Съединени американски щати в границите на програмата GSP бе с размер от над $5,6 милиарда, като страната е водач измежду участниците в тази стратегия.

" Стигнах до заключението, че Индия не е предоставила безапелационни доказателства на Съединени американски щати, че ще обезпечи еднакъв и съответен достъп до пазарите си ", изяснява решението си Тръмп.

" В това отношение е целесъобразно да се лиши Индия от статута на разрастваща се страна, която получава преференции в границите на GSP, от 5 юни 2019 година ", се споделя в изказването на Белия дом.

Програмата GSP беше основана през 1974 година за стимулиране на икономическия напредък в разрастващите се пазари и разреши на включените в нея страни да изнасят избрани артикули за Съединени американски щати безмитно.

В средата на май Съединени американски щати лиши от такива търговски привилегии Турция. Решението бе обяснено с това, че за 45 години присъединяване в програмата турската стопанска система мощно се е развила, диферсифицирала и към този момент няма потребност от такава поддръжка.

Правителството на Индия назова " тъжното " решение на Тръмп, само че разгласи желанието си да поддържа мощни стопански връзки с Вашингтон. Източник от индийското министерство на търговията даде да се разбере, че сходен ход от страна на Съединени американски щати не е значителен, защото изгодата на индийските експортьори от системата на GSP е минимална.

Вашингтон разгласи желанието си да лиши Индия от статута на бенефициент в границите на програмата GSP още през март, само че отсрочи приемането на това решение до приключването на парламентарните избори в огромната азиатска страна. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР