Американският президент Доналд Тръмп разпореди внезапно увеличаване на вносните мита

...
Американският президент Доналд Тръмп разпореди внезапно увеличаване на вносните мита
Коментари Харесай

Тръмп удари бизнеса на Китай и Южна Корея

Американският президент Доналд Тръмп разпореди ненадейно увеличение на вносните мита за някои софтуерни артикули. По този метод удари бизнеса на Южна Корея и Китай. С до 50% се усилват митата за огромните перални машини в продължение на три години и до 30% за слънчевите панели в продължение на четири години за отбрана на американските производители.

Южна Корея, която подписа съглашение за свободна търговия с някогашния президент Джордж Буш, незабавно съобщи, че ще подаде петиция против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация. Министърът на търговията на страната Ким Хюн Чонг съобщи, че цените са "прекомерни " и могат да съставляват "нарушение на наредбите на СТО ". От най-голямата южнокорейска компания Samsung споделиха, че цените са "такса за всеки клиент, който желае да купи перална машина ".

Министерството на търговията на Пекин пък предизвести, че "заедно с други членове на СТО, Китай ще отбрани уверено своите законни ползи ", въпреки че не уточни съответно противопоставяне. Американските ходове "не единствено провокираха загрижеността на доста търговски сътрудници, само че на тях мощно се опълчиха и доста локални държавни управления и предприятия надолу по веригата в Съединени американски щати ", гласи изказване на шефа на бюрото за комерсиална отбрана и следствие.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Съединени американски щати, само че Тръмп постоянно нападна това, което той назовава несправедливи практики от китайците, обвинявайки Пекин, че унищожава американски работни места. По време на президентската си акция Тръмп заплашваше да се отдръпна от Световната комерсиална организация, написа "СЕГА “.

Междувременно Сенатът на Съединени американски щати утвърди текст за краткотрайно финансиране на федералния бюджет, който би трябвало да постави завършек на тридневното отчасти парализиране на федералните администрации. Тази мярка, която обезпечава финансиране на американската страна до 8 февруари, бе призната с огромно болшинство от 80 гласа "за " против 18 "против ". Това стана допустимо, откакто част от сенаторите демократи се съгласиха на компромис с републиканското болшинство.

Съединени американски щати, Канада и Мексико вършат финален опит да спасят Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА), откакто президентът Доналд Тръмп още веднъж заплаши Вашингтон да напусне контракта от 1994 година, който съгласно него е неправдив за американските компании и служащи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР