Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че би могъл да направи

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че би могъл да направи ...

Тръмп: Мога да навредя много повече на икономиката на Китай.


Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че би могъл да направи много повече, за да навреди на китайската икономика, без да показва признаци за намерение да отстъпи в рамките на ескалиращия търговски конфликт с Пекин.

Въпреки острата реторика обаче Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин планират да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на ноември, съобщи в четвъртък Wall Street Journal, позовавайки се на източници и в двете държави.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви по-рано, че такава среща се обсъжда. Вестникът съобщи, че администрацията във Вашингтон е заявила пред Пекин, че ще участва в срещата, като китайските власти се надяват с нея да се облекчи напрежението.Още по тематаКитайският търговски излишък със САЩ удари нов рекордДоналд Тръмп и Си Дзинпин ще разговарят по време на срещата на Г-20Американският бизнес: Търговската война ни коства по 1,4 млрд. долара месечно

Администрацията наложи мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара през миналия месец и заплаши те да бъдат последвани от нови, ако Китай реши да отговори. Поднебесната империя на свой ред отвърна с мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

„Имаше голям ефект“, заяви Тръмп в интервю за Fox News, цитиран от Ройтерс. „Тяхната икономика се сви доста значително и има още много какво да направя, ако искам“, каза той.

Президентът посочи, че няма желание да предприема подобни мерки, но за тази цел китайските власти ще трябва да седнат на масата за преговори.

Тръмп посочи също, че китайските власти имат такова желание, но изрази съмнение, че те са готови. Той също така обвини предходните американски президенти, че са позволили на Китай да осъществява несправедливите си търговски практики и допълни, че ще заяви пред Пекин, че с това е „свършено“.

„Те живееха твърде добре твърде дълго и – честно казано, смятам, че те намират американците за глупави хора. Американците не са глупави. Ние бяхме управлявани лошо, когато става въпрос за търговията“, заяви държавният глава.

Продължаващото търговско напрежение накара Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък да свие прогнозите си за ръста на световната икономика за 2018 г. и 2019 г.

Източник: investor.bg