Американският президент Доналд Тръмп планира да забави с шест месеца

...
Американският президент Доналд Тръмп планира да забави с шест месеца
Коментари Харесай

Тръмп ще отложи автомитата, за да не провали преговорите с ЕС и Япония

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да забави с шест месеца налагането на автомита, с цел да не провали договарянията с Европейски Съюз и Япония и да не разгневи съдружниците си на фона на изострящата се комерсиална война с Китай. Това настояват източници на Вloomberg, които вземат участие в полемиките по въпроса.

Тръмп би трябвало да реши до 18 май по какъв начин да работи по отношение на своето желание да вкара мита до 25% върху вносни коли и авточасти на съображение " опасност за националната сигурност на Съединени американски щати ". Как ще постъпи обаче към момента не е изцяло несъмнено.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Разделение измежду съветниците

Смята се, че Тръмп и група от негови помощници, измежду които и министърът на търговията Уилбър Рос, поддържат вносните цени. Но даже те към момента разискват точните параметри на сходен ход. Докато други съветници, в това число непрекъснатият търговски представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзър, който води договарянията с Европейски Съюз и Япония, приканват Тръмп да отсрочи решението си.

На среща в Белия дом във вторник държавни представители са се обединили към мнението за закъснение на митата със 180 дни. Окончателното решение се чака да бъде оповестено до края на седмицата.

Заключенията на отчета

Миналата година Тръмп подреди на комерсиалното министерство да проверява дали вносните коли и авточасти съставляват опасност за американската национална сигурност. През февруари му беше показан финалният отчет, който дава редица рекомендации. Той обаче не беше обществено оповестен.

Според източници на Вloomberg, видели отчета, основанието за автомитата не е, че вносът на коли и елементи категорично съставлява опасност за националната сигурност. По-скоро се акцентира отрицателният резултат от каузи, който той прибавя към американския търговски недостиг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР