Американският президент Доналд Тръмп отправи критики към британския премиер Тереза

Американският президент Доналд Тръмп отправи критики към британския премиер Тереза ...

Тръмп срещу Мей: Брекзитът й ще убие сделката ни.


Американският президент Доналд Тръмп отправи критики към британския премиер Тереза Мей заради плановете й да запази икономически отношения с ЕС след Брекзит.

"Проектът й "ще убие вероятно" възможността за сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ", каза държавният глава на САЩ в интервю за британския таблоид "Сън".

"Ако сключат такова споразумение, ние ще имаме вземане-даване с Европейския съюз вместо с Великобритания, това вероятно ще убие споразумението, което Лондон така пламенно иска да сключи с Вашингтон", предупреждава Тръмп, цитиран от Франс прес и БТА.Още по тематаБез бутане, но поведението на Тръмп говореше за хладни отношения12 юли 2018 22:1434Тръмп за Путин преди срещата: Не враг, а конкурент!12 юли 2018 21:1816Тръмп срещу Берлин: Защитаваме ви, вие давате пари на Русия!11 юли 2018 13:14152

Плановете на Мей за Брекзит "определено ще засегнат търговията със САЩ, за жалост по негативен начин", добавя президентът, цитиран от Ройтерс.

"Е добре, аз мисля, че сделката, която тя договаря, не е сделката, за която хората са гласували, това не е сделката, която бе поставена на гласуване на референдума", допълва Тръмп, цитиран от ДПА.

"Споделих с Тереза, която аз харесвам, споделих с нея моето виждане за онова, което да се направи и как да се преговаря. Бих казал, че тя направи противното. Това е ОК, тя трябва да преговаря по най-добрия начин, който тя знае, но това определено ще засегне търговската сделка със САЩ", допълва Тръмп.

В интервюто той казва още, че бившият британски външен министър Борис Джонсън би бил страхотен премиер.

"Не ги противопоставям един на друг. Просто казвам, че мисля, че той би бил страхотен премиер. Мисля, че той има необходимите способности да успее", казва Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Тръмп признава, че уважава много Джонсън, че го харесва много и че той е "много талантливо момче", допълват Асошиейтед прес и ТАСС.

Президентът заявява, че е много натъжен, че Джонсън е напуснал правителството и казва, че се надява, че той ще се върне в даден момент. "Мисля, че той е страхотен представител на вашата страна", допълва той.

В интервюто той описва Тереза Мей като "хубав човек" и подновява критиките си срещу кмета на Лондон Садик Хан, който, според него, върши "ужасна" работа при управлението на британската столица.
По публикацията работи: Вера К. Александрова

Източник: dnes.bg