Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта, че всеки, който прави

...
Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта, че всеки, който прави
Коментари Харесай

Как американските санкции срещу Иран влияят на европейските компании

Американският президент Доналд Тръмп още веднъж акцентира, че " всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати "

Още по тематиката
Daimler се отхвърля от разрастването на бизнеса си в Иран поради глобите

Автопроизводителят няма да възобновява производството си в страната
8 авг 2018
Американският напън кара стопанската система на Иран да се задъхва

Ирански депутати желаят пояснение от президента, а протестиращи се оплакват от високите цени, дефицита на вода, прекъсването на тока и корупцията
5 авг 2018
В прорез с позицията до момента Тръмп разгласи подготвеност за среща с Иран " без предварителни условия "

Техеран отхвърли предлагането и назова отдръпването на Съединени американски щати от остарялата договорка " нелегално "
31 юли 2018 Новите наказания против Иран влязоха в действие във вторник, а американският президент Доналд Тръмп съобщи, че " всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати ". През май Вашингтон се отдръпна от нуклеарното съглашение и новите ограничения се чака да ударят иранската стопанска система. Това рефлектира върху европейски компании, които през миналите години са правили повече бизнес с Иран в сравнение с със Съединени американски щати, само че в този момент са друго настроени.

Няколко дни след влизането в действие на новите ограничения редица компании към този момент оповестиха решенията си за заледяване или преустановяване на активността си в Иран, оповестява Reuters. Други избират да видят по какъв начин ще се развият събитията, има и такива, чиято активност към този момент няма да пострада.

1. Hаldor Topsoe

Датската инженерингова компания, която е и един от водещите международни производители на индустриални катализатори, заяви, че ще редуцира към 200 служащи. Това е към 8% от общия личен състав от 2700 чиновници.

2. Stadler Rail

Швейцарската железопътна компания се отхвърля от проектите си да достави мотриси за новото метро в Техеран. " Като част от интернационалната си стратегия, Stadler насочи предложение към Иранската организация за развиване и преустрояване (IDRO) и подписа писмо, посредством което удостоверява желанията си, през февруари. Сега ще се въздържим от този проект и замразяваме плана ", споделя се в изказване на компанията. Според изявления компанията е поела ангажимент да достави 960 мотриси за метрото, а договорката се оценяваше на 1.4 милиарда $.

3. Daimler

Германският автопроизводител се отхвърли да разшири бизнеса си в Иран. " Решихме да прекратим към този момент лимитираните си действия в Иран в сходство с прилаганите наказания ", обявиха от компанията. Daimler има и взаимно дружество с иранския производител на коли Iran Khodro, с цел да създава и продава камиони от марката Mercedes-Benz в страната

4. PSA и Renault

Производителят на марката Peugeot предприе стъпки по прекратяването на взаимната си активност в Иран през юни, до момента в който съперникът му Renault съобщи, че ще се придържа към режима на глобите. И двете компании трябваше да прекратят активността си там до 6 август. Говорител на Renault сподели, че няма какво повече да добави от изказването на основния ѝ действен шеф Тиери Болоре пред анализатори, че " защото се съобразяваме напълно с американските наказания, е обикновено да спрем да се развиваме в Иран ".

След като нуклеарното съглашение беше признато през 2015 година PSA и Renault започнаха нови индустриални покупко-продажби, с цел да подобрят партньорството си с Техеран. PSA подписа контракти за 700 млн. евро, a Renault влага в нов цех, с цел да усили производството си до 350 хиляди транспортни средства годишно.

5. Total

Компанията съобщи, че ще приключи газовия план за милиарди $ South Pars, в случай че пострада от глобите. Френският финансов министър Бруно Ле Мейр настояваше рестрикциите да не обзет плана, само че предлагането му беше отхвърлено от други френски компании. Миналата година Total подписа контракт за създаването на втора фаза от South Pars с първична инвестиция от 1 милиарда $ и още не е оповестил какво има намерение да прави с каузи си от 30% при положение на евакуиране. Компанията би трябвало да приключи активността си в Иран до 4 ноември.

6. ATR

Самолетостроителната компания ATR удостовери на 6 август, че е приела да даде още 5 самолета на IranAir преди Вашингтон да наложи новите наказания, само че към момента среща компликации от страна на Вашингтон, с цел да получи позволение за още 7 по поръчка.

7. Sanofi

Производителят на медикаменти съобщи, че ще каже, в случай че усети проблеми поради глобите за интервенциите си в Иран. По-рано през 2016 година компанията разгласи, че е подписала меморандум за съгласие с Иран, с цел да обезпечи активността си там. Лекарствата не пострадаха от новите рестрикции, макар че вносът на други артикули беше затруден.

8. Roche

" Ще продължим да следим обстановката от близко, с цел да оценим въздействието на нововъведените стопански наказания и ще продължим да работим, за се уверим, че потребителите в Иран им се доставят нашите новаторски медикаменти, диагностика и диабетични артикули ", споделя се в изказване не швейцарската компания за медикаменти.

9. Nestle

Nestle не усеща директно въздействие от новите цени на Съединени американски щати против Иран. Производителят храни и питиета има офис в Техеран и две заводи - една в Казвин, където създава зърнени артикули, и фабрика за бутилирана вода в Полур. Компанията има 818 чиновници и внася лимитирана гама първични материали от чужбина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР