Американският президент Доналд Тръмп отмени силно очакваната среща със севернокорейския

...
Американският президент Доналд Тръмп отмени силно очакваната среща със севернокорейския
Коментари Харесай

"Гардиън": Срещата между Тръмп-Ким, хроника на една предизвестена катастрофа

Американският президент Доналд Тръмп анулира мощно предстоящата среща със севернокорейския водач Ким Чен Ун, като упрекна Пхенян в непочтеност и изрази страдание, че " тази пропусната опция е в действителност печален миг в историята ", написа в. " Ню Йорк таймс ".

Тръмп разгласи новината в удивително персонално и на моменти печално звучащо писмо до Ким, в което уточни като съответна причина за анулацията на срещата " голямата гняв и отявлената неприязън " на Северна Корея в обществените й изказвания в последно време. По-късно президентът сподели, че срещата, която беше планувана за 12 юни в Сингапур, въпреки всичко може да се състои, а Северна Корея реагира с изумително помирително изказване, в което изрази вяра, че той може да размишления.

Но Тръмп също по този начин още веднъж заприказва за военни дейности против Северна Корея и се зарече да продължи да оказва напън с стопански наказания. По този метод той подсигурява, че най-малко към този момент необикновеното му ухажване към Ким ще отстъпи място на по-познатия цикъл на закани и напрежение, отбелязва американското издание. Бурната история на срещата сред Тръмп и Ким - от нейното изненадващо оповестяване през март до неочакваната й анулация през вчерашния ден - е хроника на една предизвестена злополука, написа английският в. " Гардиън ".

Провалът беше предсказван от съвсем всеки, който имаше опит от договаряния със Северна Корея, и от специалисти, които неведнъж предупреждаваха, че Вашингтон и Пхенян приказват на разнообразни езици. Целият епизод стартира и приключи с инстинктивни решения, които Тръмп взе съвсем без да намерения и да се съветва. Всичко потегли от посещаване на южнокорейски консултант по националната сигурност, който дойде във Вашингтон при започване на март с обръщение от Ким за готовността му да се срещне с Тръмп за разискване на денуклеаризацията на Корейския полуостров. Тръмп, който беше уверен, че точно напъните му за " оптимален напън " са предиздвикали Ким да желае да договаря, настоя да употребява момента. Но скоро стана ясно, че той няма визия какво значи " денуклеаризация " за Северна Корея.

За Пхенян денуклеаризацията се показваше в продължителни договаряния, при които Съединени американски щати да се отнасят към Северна Корея като към равна, като към мощ, притежаваща нуклеарни оръжия. За Тръмп денуклеаризацията означаваше едностранно разоръжаване, акцентира " Гардиън ". Вчерашното решение на Тръмп бележи дипломатически и персонален неуспех за американския президент, който заложи от дълго време възхваляваната си известност на човек, който може да прави покупко-продажби, върху срещата с Ким, за която се съгласи, без да се съветва с външнополитическите си съветници, разяснява английският в. " Файненшъл таймс ".

То също по този начин попарва очакванията за бързо споразумяване на въпроса със севернокорейската нуклеарна опасност, която още повече тревожи Съединени американски щати, Япония и Южна Корея, откакто предходната година Пхенян сподели, че може да изстрелва ракети с огромен обхват и да взривява термоядрени устройства, показва изданието.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР