Американският президент Доналд Тръмп обвини уволнения от него директор на

...
Американският президент Доналд Тръмп обвини уволнения от него директор на
Коментари Харесай

Тръмп обвини Коми, че разпространил класифицирана информация

Американският президент Доналд Тръмп упрекна уволнения от него шеф на Федералното бюро за следствие Джеймс Коми, че е популяризирал класифицирана информация, споделяйки мемоари от диалози с президента с другар юрист. Часове по-рано няколко медии, сред които вашингтонското издание The Hill, цитираха изявленията с лица, които са виждали записките и съгласно които над половината от водените от Коми бележки съдържали поверителни данни за " съветските следствия " на връзката сред лица от екипа на Тръмп и Москва.

" Джеймс Коми популяризира КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ в медиите. Това е толкоз нелегално! " написа Тръмп в профила си в " Туитър ", а час по-късно показа вързка към обява на телевизия " Фокс нюз ", в

Миналия месец на чуване в Сената Коми разгласи, че смята записките за " персонални документи " и че е споделил минимум една от тях с юрист, който познава от университета. Помолил юриста да популяризира в медиите информация от една от бележките, с цел да усили натиска за назначението на специфичен прокурор за " съветското следствие " след уволнението на Коми като началник на контраразузнаването.

Робърт Мюлър беше назначен на поста няколко седмици по-късно. Във въпросната записка Коми твърди, че Тръмп то помолил да " остави на мира " някогашния консултант на президента за националната сигурност Майкъл Флин, който напусна поста поради премълчани срещи с съветския дипломат Сергей Кисляк.
James Comey leaked CLASSIFIED INFORMATION to the media. That is so illegal!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2017
На чуването в Сената на 8 юни Коми сподели, че не е считал записките за " държавен документ " и не вярвал, че бележките му могат да бъдат окачествени като поверителни данни. " Разбирах ги като записани мемоари от диалози с президента. В персоналното си качество на жител смятах за значимо (информацията) да се популяризира. "

ФБР обаче заключило неотдавна, че всички седем бележки на Коми, отнасящи се за деветте диалога с Тръмп за Русия и показани на Конгреса, се смятат за държавни документи, настояват източници, осведомени със случая. ФБР е отказало коментар.

Политиката на бюрото не разрешава на чиновници да популяризират класифицирана информация или каквато и да било информация за настоящи следствия или чувствителни интервенции без позволение.

Разследващите в конгреса към този момент преглеждат документите на Коми и проучват дали основаването, складирането и шерването им нарушава разпоредбите на ФБР и дали е имало случаи на неуместно запазване и шерване на класифицирана информация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (467)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР