Американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще обяви извънредно положение в

...
Американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще обяви извънредно положение в
Коментари Харесай

Тръмп се готви да обяви извънредно положение, след като получи по-малко пари за стената

Американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще разгласи изключително състояние в Съединени американски щати, с цел да може да заобиколи Конгреса и да си обезпечи толкоз пари за прословутата си стена по границата с Мексико, колкото желае.
В публично известие Белият дом загатна за подобен вид, с уточнението, че през днешния ден (15 февруари), от 17:00 часа Тръмп ще направи послание и ще разкрие желанията си.
Новината идва, откакто тази нощ българско време Конгресът одобри компромисен закон, с който се обезпечава бюджет за федералното държавно управление и предотвратява ново прекъсване на работата му, заяви БГНЕС, представена от Агенция Франс Прес.
В Камарата на представителите документът беше гласуван с 300 против 128 гласа и незабавно след вота беше изпратен за автограф от президента Доналд Тръмп, защото крайният период на актуалното краткотрайно финансиране изтече в петък в среднощ източно време. Няколко часа по-рано, документът за финансирането на федералното държавно управление беше гласуван с болшинство и от Сената.
В документа е отпусната сума за градеж на дребна стена в избрани региони по границата на Съединени американски щати с Мексико - финансиране от малко над 1,3 милиарда $, което ще стигне за към 90 километра ограда, само че не и поисканите от Тръмп 5.7 милиарда $ за огромно оборудване.
Белият дом разгласи, че Тръмп ще подпише закона, само че ще се опита да употребява пълномощията си като президент, с цел да се снабди с парите за стената, като разгласи изключително състояние.
Евентуалното оповестяване на изключително състояние открива нов фронт за борба и основава някои от най-големите правни опасности за мандата на президента, написа Агенция Франс Прес. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, съобщи, че членовете на нейната група са " преглеждали опциите " за това по какъв начин да реагират на възможен сходен ход от страна на Тръмп.
" Обявяването на национално изключително състояние ще бъде безвластие, груба корист с властта на президентството и обезверен опит да се отвлече вниманието от обстоятелството, че президентът Тръмп наруши главното си заричане - Мексико да заплати за стената, " обявиха Нанси Пелоси и водачът на малцинството в Сената Чък Шумер в изказване.
Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл съобщи, че поддържа президента, само че няколко други сенатори от лагера на републиканците показаха дълбоки запаси.
" Имам опасения по отношение на прецедента, който би могъл да се сътвори с потреблението на незабавни дейности за наново набиране на средства ", съобщи в изказване сенаторът-ветеран Чак Грасли.
Сенатор Сюзън Колинс пък акцентира, че " би било неточност от страна на президента " да разгласи изключително състояние, тъй като това ще " подкопае " значимата роля на законодателите “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР