Aмериканският президент Доналд Тръмп нареди изготвяне на нормативна уредба, която

...
Aмериканският президент Доналд Тръмп нареди изготвяне на нормативна уредба, която
Коментари Харесай

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ

Aмериканският президент Доналд Тръмп подреди правене на нормативна уредба, която да забрани устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, като в същото време обмисля и други ограничавания за използването на огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс.

“Инструктирах министерството на правораздаването да предложи регулации за възбрана на всички механизми, които трансформират законни оръжия в автоматизирани пушки. Тези текстове скоро би трябвало да бъдат финализирани ”, разгласи Тръмп на гала в Белия дом.

 19_1

Изявлението му съставлява смяна в позицията му – и в предизборната акция, и в първата си година на поста Тръмп бе на страната на бранителите на правото на оръжие. Дебатът по въпроса обаче се възобнови с особена заостреност след последната кървава баня на 14 февруари във Флорида, при която възпитаник простреля 17 души.

За възбраната за устройствата (виж графиката – бел. ред.), която в този момент президентът поддържа, се заприказва откакто през октомври предходната година мъж умъртви 58 души в Лас Вегас, употребявайки точно такова устройство. Тогава Белият дом, конгресмени от Републиканската партия и даже Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA) показаха мнение, че би трябвало да се вкара надзор върху използването му. Но пет месеца по-късно Конгресът не е направил нищо по въпроса.

Малко преди изявлението на Тръмп, говорителката на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че президентът не изключва да се подхващат и други ограничения за стягане на контрола над оръжията, да вземем за пример увеличение на минималната възраст за притежатели на пушки, както и възбрана на полуавтоматичните пушки от вида AR-15, каквато е била употребена в редица всеобщи стрелби в учебни заведения в Съединени американски щати. Същата употребява и 19-годишният Никълъс Круз за кървавата баня във Флорида, която си купил законно. По в този момент настоящите федерални закони в Съединени американски щати човек би трябвало да е навършил 21 години, с цел да си купи револвер. Но за пушка се изисква да са навършени 18 години.

Публикувано във вторник социологическо изследване на института “Куинипак ” демонстрира, че двама от всеки трима американци считат, че би трябвало да има по-стриктни закони за огнестрелните оръжия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР