Американският президент Доналд Тръмп може да ограничава американското военно присъствие

...
Американският президент Доналд Тръмп може да ограничава американското военно присъствие
Коментари Харесай

Форт Тръмп показва решимостта на САЩ да принудят съюзниците си да плащат повече за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп може да лимитира американското военно наличие в Сирия, Афганистан, Южна Корея и в по-голяма част от континентална Европа, само че има едно място, за което е в действие противоположното. Пентагонът обмисля създаване на нова огромна военна база, наречена " Форт Тръмп " в Полша, която да одобри американска бронирана дивизия.

Причината е елементарна. Полското десноцентристко държавно управление, решено да възпира Русия и да завоюва благоразположението на Съединени американски щати, предложи да заплати 2 милиарда $, а може би и повече, за наличието на американски войски.

Това е казус, който тревожи доста от американските съдружници, изключително европейските другари в НАТО, и който американският президент счита да ползва доста по-широко.

Неотдавна организация Блумбърг заяви, че Тръмп желае от няколко страни, където има мощно американско военно наличие, в това число Япония и Германия, освен цялостната прехрана на американските войски, само че и в допълнение 50 % от горната страна. Предложението разгневи доста външнополитически специалисти във Вашингтон и другаде.

Но това е и най-ясният знак, че с наближаването на президентските избори през 2020 година, Тръмп има намерение да ускори реториката, че съдружниците би трябвало да заплащат повече за своята защита или да поемат риска Съединени американски щати да се отдръпват.

И още едно доказателство за това - бюджетът на Пентагона, показан предходната седмица, мощно усилва американските разноски за париране на все по-настъпателните Русия и Китай, и по едно и също време демонстративно орязва финансирането, предопределено за американските военни действия в Европа с една десета. Струващата в този момент 6,5 милиарда $ Инициативата за въздържане в Европа, която е в поддръжка на образование от американски военни, непрекъснато се разраства откакто Русия анексира на Крим от Украйна през 2014 година

Съединени американски щати ще продължат ротацията на войски в Източна Европа, декларира Пентагонът. Но той има намерение да ограничи построяването на нова инфраструктура и стратегиите за образование, в случай че, както в Полша, локалните държавни управления не обещаят финансиране.

Това е забележителна и доста по-изолационистка смяна спрямо позицията, възприета от американските държавни управления след 1945 година, съвсем всички от които смятаха американското военно наличие в чужбина за инвестиция, която да подсигурява трайния мир и да даде на Америка доста по-голяма опция да въздейства на събитията както и където пожелае. В най-краен вид има заплаха да се сътвори усещането, че сегашният съюз със Съединени американски щати ще трае единствено до момента в който продължава неговото финансиране.

Въпреки че всички погледи са ориентирани към Тръмп, това може да стане доста по-трайна наклонност в американската политика. Няколко от кандидатите в Демократическата партия за изборите през 2020 година, изключително левите сенатори Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, са съвсем същите изолационисти като Тръмп. И до момента в който американската външнополитическа традиция остава мощно обвързана с НАТО и други съюзи, въздействието им върху по-малко праволинейните политици, в това число върху новите президенти, може към този момент да не е същото.

Дори измежду личностите, предани на НАТО и други съюзи, се разраства разочарованието. Оповестени предишния четвъртък данни демонстрират, че разноските на НАТО за защита като цяло нарастват в множеството страни през 2018 година, с изключително високи стойности в балтийските страни, и в други източни и северни страни покрай Русия. Разходите на Германия не престават да изостават. Само шест европейски страни са достигнали задачата на НАТО за отбранителни разноски от 2 % от Брутният вътрешен продукт - предел, предходната година Тръмп предложи да се удвои.

Дали полският " Форт Тръмп " - име, евентуално обещано при започване на смешка от полския президент Анджей Дуда, ще стане действителност, е мъчно да се каже. Някои европейски анализатори са намерено скептични и настояват, че е по-добре Варшава да се обвърже по-тясно с европейските сътрудници, вместо с трансантлантическите връзки.

Полски представители ще обсъдят предложенията за " Форт Тръмп " тази седмица с американските сътрудници, а резултатите ще са деликатно следени от останалите съдружници на Съединени американски щати.

Тръмп несъмнено се надява, че твърдата изразителност и настояванията за финансиране към американските съдружници ще се отплатят в електоралните му бастиони. Дали обаче те имат по-широк стратегически смисъл е различен въпрос.

Американската мрежа от военни обекти, изключително огромни бази като военновъздушната " Рамщайн " в Германия, са основни за способността на Съединени американски щати да работят в световен проект. Натискът над съдружниците да заплащат носи риск страната хазаин да се отдръпне от постигнатите съглашения, в това число тези, които са основни за американските контратерористични интервенции в Близкия изток и Африка.

Много от американските съдружници към този момент внасят забележителен принос. Според някои оценки Япония, приела американски бази с първостепенно значение за съвсем всички интервенции на Съединени американски щати в Тихия океан и Югоизточна Азия, към този момент покрива близо 75 % от възлизащите на 5,5 милиарда $ годишно разноски за американското военно наличие. Като се прибавят 50 % от горната страна, обаче, както наподобява желае Тръмп, това съвсем ще удвои сумата. Предвид пораждащото несъгласия американско военно наличие, изходът остава неразбираем. Едва ли всяко японско държавно управление драговолно би приело сходни условия.

Но Тръмп наподобява насочва по-широко обръщение: до момента в който в предишното Съединени американски щати интензивно избраха тясно обвързване с отбранителните старания на своите другари и сътрудници, в този момент по-скоро ще ги оставят те да се грижат сами за себе си. До известна степен това от ден на ден се трансформира в сбъдващо се знамение - изключително в Европа, където водачи като френския президент Еманюел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел обръщат доста повече внимание на консолидираното на отбранителните си качества, откогато Тръмп стана президент през 2016 година

Вероятно имат съображение да го вършат. До самата си оставка през декември американският министър на защитата Джеймс Матис трескаво обикаляше света, с цел да уверяваше американските съдружници в трайния ангажимент на Вашингтон. Онези дни обаче наподобява са отминали. И Москва, и Пекин не престават от ден на ден да заплашват съседите си и все по-малко да се опасяват от вероятен американски отговор, колкото по-настъпателни и надлежно по-опасни стават.

Независимо дали в миналото ще има или не " Форт Тръмп ", същинските последствия от концепцията за " Форт Тръмп ", както и от по-широките изолационистки настроения в държавното управление на Тръмп, могат просто да провокират американските съдружници да насочат погледа си другаде, по-далеч от връзките си с Вашингтон. Може би тъкмо това желаят президентът и последователите му. Но то няма да направи света по-сигурен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР