Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейският му колега Мун Дже-ин

...
Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и Мун Дже-ин обсъдиха по телефона срещата Северна Корея–САЩ

Американският президент Доналд Тръмп и южнокорейският му сътрудник Мун Дже-ин разискаха по телефона последните развития по плануваната среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея, откакто Пхенян заплаши да отнеми събитието, съобщи Ройтерс.

„ Двамата водачи ще работят в тясно съдействие и без отмора, за да  подсигурят сполучливото осъществяване на срещата на правя Северна Корея–САЩ, планувана за 12 юни, както и за идната среща сред Южна Корея и Съединени американски щати “, обявиха от президентството в Сеул, като допълниха, че диалога сред Тръмп и Мун е траял 20 минути.

Срещата сред двамата е планувана за 22 май и ще се организира във Вашингтон, до момента в който тази сред Тръмп и Ким се чака да се състои на 12 юни в Сингапур.

Макар че историческата среща на върха сред двете Кореи в края на предишния месец донесе нови очаквания за помиряване на полуострова, Пхенян показва внезапна смяна в тона през последните няколко дни.

През седмицата ръководителят на Севернокорейския комитет за спокойно обединяване Ли Сон-гуон съобщи, че Корейската народнодемократична република(КНДР) няма да договаря със Сеул, в случай че нейните претенции не бъдат изпълнени, визирайки прекратяването на взаимните военновъздушни учениея „ Макс Тъндър " сред Съединени американски щати и Южна Корея.

За изострянето на обстановката способства и вчерашното изявление на говорителя на Червения кръст в Северна Корея, който настоя за „ незабавното връщане “ на севернокорейските ресторантски работнички от Южна Корея, които влязоха в страната от Китай през 2016 година Според представителя този жест ще показва волята на южнокорейското държавно управление да усъвършенства връзките на полуострова.

Северна Корея твърди, че 12-те дами са били отвлечени от Юга, до момента в който Сеул споделя, че те решили да избягат от КНДР по лична воля.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР