Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания присъстваха на

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания присъстваха на ...

Гала вечеря и протести в първия ден от визитата на Тръмп във Великобритания.Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания присъстваха на гала вечеря в тяхна чест в двореца Бленъм. Първият ден от визитата на Тръмп във Великобритания бе белязан и от протести, съобщава БНТ.

Тръмп, облечен в смокинг и Мелания - в жълта вечерна рокля, бяха посрещнати от британския премиер Тереза Мей и съпруга й Филип. На церемонията по посрещането звучеше музиката на голям британски военен оркестър.

Посещението на Тръмп в двореца Бленъм бе съпътствано от протести. Протестиращи се наредиха покрай пътя, водещ към двореца, но пристигането на Тръмп там с хеликоптер не му даде възможност да ги види. Обвинения в расизъм и критики за политиката му спрямо мигрантите към Тръмп, но и притеснения за евентуално настъпление на американски фармацевтични компании във Великобритания след Брекзит - това бе част от недоволството на гражданите. 

Според анализатори по време на вечерята, цитирайки Уинстън Чърчил, британският премиер Тереза Мей е подала решаваща топка на Тръмп за търговско споразумение между двете страни след Брекзит. В интервю за британския в. "Сън" президентът на САЩ посочва, че проектът на британския премиер да запази тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит "ще убие вероятно" възможността за сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ.

На вечерята в двореца присъстваха министри и около 100 ръководители на водещи компании.

Източник: petel.bg