Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха

...
Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха
Коментари Харесай

Тръмп и Путин бележат обрат в световната петролна дипломация

Американският президент Доналд Тръмп и съветският президент Владимир Путин организираха през вчерашния ден телефонен диалог, в границите на който се споразумяха Съединени американски щати и Русия да проведат съвещания за цените на петрола, съобщи Ройтерс.

Обсъжданията ще се водят от високопоставени представители на двете страни в енергийния бранш.

Доналд Тръмп дефинира войната за цените на петрола сред Русия и Саудитска Арабия като " безумна ", отбелязва Ройтерс.

Споразумението сред Тръмп и Путин бележи поврат в международната петролна дипломация след неуспеха по-рано този месец на договореностите сред Русия и Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) да понижат производството на нефт, който докара до ценовата война сред Москва и де факто водачът на ОПЕК Саудитска Арабия.

" Бяха обменени отзиви за актуалното положение на световните петролни пазари. Постигнато бе съглашение за руско-американски съвещания по този въпрос, които ще се проведат от енергийните министри " на двете страни, заяви Кремъл.

Кремъл не даде елементи какво тъкмо ще разискват министрите, само че до този миг Москва даваше сигнали, че желае повече страни да се причислят към напъните за балансиране на международните петролни пазари. Белия дом не откликна незабавно на молбата на Ройтерс за коментар.

Цената на петрола вид Брент с доставка през юни спадна на Междуконтиненталната борса в Лондон под 22 $ за първи път от март 2002 година, съобщи ТАСС.

Сортът Брент от Северно море поевтиня с 12,72 % до 21,76 $ за барел.

Цената на американския лек недопечен нефт се намали с 6,56 на 100 до 20,10 $ за барел.

Саудитска Арабия има намерение да усили през май износа на нефт до рекордните 10,6 милиона барела дневно, освобождавайки 600 000 барела на ден от вътрешния пазар. Това се показва в официално съобщение на министерство на енергетиката на кралството.

Увеличението на износа ще бъде допустимо с помощта на потреблението на газ от газопреработващия завoд " Ал-Фадили " за произвеждане на електрическа енергия за вътрешния пазар, както и заради понижаване на търсенето на петролни артикули, дължащо се на карантинните ограничения против разпространяването на коронaвируса, се споделя в формалното известие.

Рияд удостовери плановeте си за увеличение на добива на нефт до 12,3 милиона барела дневно от 1 април. На тази дата изтича срокът на съглашението ОПЕК+ за редуциране на добива на нефт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР