Американският президент Доналд Тръмп и основателят на форума в Давос

...
Американският президент Доналд Тръмп и основателят на форума в Давос
Коментари Харесай

Давос: Тръм подкрепи справедливата свободна търговия и се обяви за скъп долар

Американският президент Доналд Тръмп и създателят на форума в Давос Клаус Шваб

© Carlos Barria Още по тематиката
Тръмп опроверга финансовия си министър и поддържа $
26 яну 2018
Давос: Франция прикани за промени в Европейски Съюз, с цел да е конкурентен на Съединени американски щати и Китай

Според Еманюел Макрон разпоредбите на международната стопанска система би трябвало да се премислят
25 яну 2018 Съединени американски щати поддържат свободната търговия, само че тя би трябвало да бъде обективна. Вашингтон няма да си затваря очите за нечестни търговски практики, държавно обмисляне и нерегламентирано субсидиране на промишлености, които вредят освен на Съединените щати, само че и на други страни. Това бяха главните послания на американския президент Доналд Тръмп, който изнесе заключителната тирада на Световния стопански конгрес в Давос.

" Подкрепяме свободната търговия, само че тя би трябвало да бъде обективна и реципрочна. Несправедливата търговия ни подкопава ", сподели Тръмп, представен от Guardian. Той не насочи директни рецензии към Китай, само че напълно неотдавна упрекна страната в такива практики, а през тази седмица Съединени американски щати постановиха мита при вноса на перални и слънчеви панели от Южна Корея и Китай.

Тръмп е първият американски президент, посетил форума, след Бил Клинтън през 2000 година Участието му се приема със смесени усеща, защото протекционистките му изявления и изказванията му по чувствителни геополитически въпроси внезапно се различват от консенсусния звук на разговора в Давос, където преобладават настройки за изгодата от свободната търговия и съдействие сред страните.

Работеща система

Тръмп съобщи, че е в Давос, с цел да " удостовери другарството и партньорството на Америка в построяването на по-добър свят ". " Америка желае да помогне за построяването на свят, в който всеки може да просперира и всяко дете може да израсне без беднотия и боязън ", сподели той и акцентира, че задачата е да бъде възобновена справедливостта в комерсиалната система. " Ще изградим система, която ще работи освен за Съединени американски щати, само че и за целия свят. "

Тръмп подчертава върху мощния напредък на американската стопанска система и фондовия пазар. Президентът съобщи, че Съединени американски щати обмислят да договарят със страните от изоставеното от тях Транстихоокеанско комерсиално партньорство и в случай че с някои процесът към този момент е сбъднат, с други ще се приказва или поединично, или групово.

Инвестирайте в Съединени американски щати

" Америка е отворена за бизнеса ", сподели Тръмп, като акцентира, че счита данъчните промени по отношение на корпоративното облагане за доста добър ход, който мощно е подтикнал фирмите. Той насочи обръщение, че в никакъв случай моментът да се влага в Съединени американски щати не е бил по-добър.
" Вярвам в Съединени американски щати и като президент на Съединени американски щати постоянно ще слагам Америка преди всичко, както би трябвало да вършат и водачите на другите страни с тях. Но " Америка преди всичко " не значи, че Америка е сама. Америка е основала милиони работни места по целия свят ", посочи президентът и по този начин разяснява протекционистките настройки, с които беше определен за президент.

По отношение на защитата и сигурността Тръмп насърчи международните водачи да харчат повече за отбрана, а по отношение на Северна Корея той прикани за " оптимален напън, с цел да бъде отстранена заплахата ".

В поддръжка на $

Ден преди речта си в Давос Тръмп съобщи в изявление за CNBC, че е за мощна щатска валута. Позицията му поддържа $ и той се оттласна от новото 3-годишно дъно, откакто финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Манучин разгласи по-рано на форума, че по-слабият $ е добър за стопанската система на страната в кратковременен проект. След изказването на Тръмп доларът нарастна до 1.236 за евро, само че в петък единната валута възвърне позициите си до 1.242. Бизнес водачи поддържаха Тръмп за данъчната промяна
Ръководителите на огромните европейски корпорации поздравиха американския президент Доналд Тръмп за данъчната промяна по време на среща в границите на форума, съобщи DPA. Това беше в контрастност с политиците, които показаха рецензии по адрес на Тръмп. Тръмп е разговарял на вечеря в четвъртък с над 10 изпълнителни шефове на европейски корпорации, включително на немската Siemens, швейцарската Nestle и френската Total.
" Поздравления за вашата данъчна промяна ", съобщи президентът на Siemens Джо Кайзер, допълвайки, че тази стъпка е била повода неговата компания да реши да създава газови турбини в Съединени американски щати. Директорът на Total Патрик Пуян пък сподели, че неговата компания влага приблизително 1 милиард $ в Съединени американски щати на година. " Ще създадем повече с вашата данъчна промяна ", добави той. Ръководителят на норвежката държавна петролна компания Statoil Елдар Сатре пък декларира, че напъните на Тръмп за дерегулиране на стопанската система са също добра вест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР