Американският президент Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха

...
Американският президент Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха
Коментари Харесай

Проучване: ЕС ще изгуби догодина 11 млрд. долара от сделката между САЩ и Китай

Американският президент Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха комерсиалната договорка предходната седмица

Европейски Съюз може да изгуби 11 милиарда $ от договорката сред Съединени американски щати и Китай през идната година вследствие на уговорката на Пекин да купува повече американски артикули. Това сочи изследване на немския Kiel Institute for the World Economy, представено от Bloomberg.

Институтът пресмята каква част от китайските разноски ще се пренасочат към Съединени американски щати и твърди, че на Европейски Съюз ще му се наложи да се откаже от прочут пазарен дял. Миналата седмица Вашингтон и Пекин подписаха " първата фаза " от комерсиално съглашение, съгласно която азиатската страна би трябвало да усили вноса на американски артикули и услуги с 200 милиарда $ през идващите две години. Това увеличи опасенията, че Китай ще купува повече от Съединени американски щати и по-малко от други страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кои са най-засегнати

Според изследването износът на Аржентина, Бразилия и Австралия също ще пострада. В Европейски Съюз изключително тежко ще бъдат наранени Германия и Франция, като упованията са за най-негативен резултат върху самолетите, транспортните средства, индустриалните и медицинските машини, фармацевтиката и земеделските артикули. " Ако комерсиалните разноски и относителните цени не се трансформират, китайският импорт от Съединени американски щати ще бъде за сметка на трети страни ", обобщават от Kiel Institute for the World Economy.

Институтът пресмята, че поради комерсиалната договорка американският дял в китайския импорт ще се увеличи от 10% през 2017 година до 15% през 2021 година Съответно делът на Европейски Съюз ще се свие от 16% на 15%.

" Едностранно и дискриминиращо " съглашение

От Kiel Institute for the World Economy споделят: " Съединени американски щати оказаха напън върху Китай да одобри едно доста едностранно съглашение, което евентуално ще бъде в несъгласие с фундаменталните полезности за недискриминация, които са в основата на мултилатералната комерсиална система. Чрез сделката за огромно нарастване на покупките от Съединени американски щати договорката съвсем несъмнено е дискриминираща по отношение на другите търговски сътрудници. "

Според доста анализатори цялостното усъвършенстване на световната среда за търговия ще облагодетелства и трети страни. Проучването обаче твърди, че в реалност опциите на Китай да купува повече са лимитирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР