Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са

...
Американският президент Доналд Тръмп и българският премиер Бойко Борисов са
Коментари Харесай

Тръмп и Борисов обсъждали обвинения в корупция съдия Миталов

Американският президент Доналд Тръмп и българският министър председател Бойко Борисов са обсъждали арбитър Андон Миталов във Вашингтон, написа "Стандарт ".

Както БЛИЦ заяви,
съдията от Специализирания наказатален съд стана първият глобен от Съединените щати българин посредством специфичен закон. Миталов има възбрана да влиза на територията на Америка поради корупция.
След седмици очакване, в особено изказване държавният секретар на Съединените американски щати Майк Помпео разгласи: държавното управление на Америка не разрешава на арбитър Андон Миталов да влиза в страната.

Андон Миталов е съдията, пуснал упрекнатият в шпионска активност ръководител на съдружие "Русофили " Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, с цел да бъде награден от Владимир Путин, до момента в който в същото време е под мярка за неотклонение.

Заради това основният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Съдебният инспекторат с искане за инспекция на съдията. Такава още няма.

Шокиращи детайлности, свързани с Путин, за съдията със възбрана да влиза в Съединени американски щати

В изказването на Майк Помпео се показва, че Миталов е глобен поради присъединяване в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В изказването се показва още, че Законът за бюджетни разноски, задгранични интервенции и свързани стратегии на Държавния департамент за 2020, под чиито удари попада Миталов, под наказания могат да попаднат и родственици на глобения.

Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата брачна половинка - Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата щерка Гергана Миталова.

Това е първото такова разгласяване в България и то удостоверява уговорката на Съединени американски щати в битката против корупцията в България и в световен мащаб. Андон Миталов беше обект на диалози и сред премиера Борисов и президента Тръмп в Съединени американски щати, точно поради случая с пуснатия Малинов.

"Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо, откакто прокуратурата и Министерство на вътрешните работи и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвиняване, по какъв начин български арбитър го е пуснал да отиде да вземе медал от президента Путин ", съобщи през днешния ден Борисов.

Кариерата на Миталов стартира през 1991 година, когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на Водоснабдителна система . Назначен е за боен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура.

Само след 3 години и 3 месеца на тази служба Миталов към този момент е преназначен за боен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 година подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, само че му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме работа в Специализирания съд, само че се проваля на изпита пред Висш съдебен съвет.

Миталов апелира и Върховен административен съд и печели делото пред и е назначен за арбитър от Специализирания съд. Нашумя, когато през ноември нарушава член 68-и от Наказателен кодекс, разрешавайки на Николай Малинов да отлети за Москва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР