Американският президент Доналд Тръмп е поръчал да се подготви списък

...
Американският президент Доналд Тръмп е поръчал да се подготви списък
Коментари Харесай

Тръмп заплашва Китай с мита за стоки за още 200 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп е поръчал да се приготви лист с китайски артикули на стойност 200 милиарда $, за които ще бъде въведено в допълнение мито от 10%. Белият дом популяризира изказване на президента, че е упълномощил листата на представителя на Съединени американски щати в комерсиалните договаряния Робърт Лайтхайзър, предава ТАСС.

Тръмп акцентира, че митата за тези артикули ще бъдат въведени, в случай че Китай не промени метода си в търговията и в случай че още веднъж увеличи митата за артикули от Съединени американски щати, както наскоро разгласи.

В петък американският президент разгласи решението да вкара от 6 юли мита от 25% за китайски артикули на обща стойност 50 милиарда $. " Тези цени се постановат, с цел да подбуден Китай да промени несправедливата си процедура в областта на технологиите и нововъведенията, съобщи Тръмп. Той упреква Китай, че краде американска интелектуална благосъстоятелност.

Китай обаче решил да отговори с аналогични ограничения, вместо да извърши изискванията на Тръмп. " Сега заплашва предприятията, служащите и фермерите в Съединени американски щати, които не са създали нищо неприятно “, разяснява президентът. По думите му последните дейности на Пекин да неприемливи и ясно демонстрират, че желае да държи Съединени американски щати в незаслужено и неизгодно състояние, което е довело до големия търговски недостиг от 376 милиарда $  за Съединени американски щати.

От 6 юли Тръмп вкарва 25-процентни мита за китайски артикули, свързани главно с авиокосмическата промишленост, осведомителните и технологии и връзките, роботиката, индустриалното съоръжение и автомобилостроенето. Лайтхайзър посочи, че в първия лист не са включени артикули, които американците купуват постоянно като мобилни телефони и тв приемници. Пекин отвърна с 25-процентни мита от същата дата за американски артикули за 34 милиарда $ – на първо място земеделска продукция, коли и морски артикули. Към тях добави още артикули за още 16 милиарда, измежду които нефт и петролни артикули, газ, въглища и здравно съоръжение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР