Американският президент Доналд Тръмп е наредил на администрацията да спре

...
Американският президент Доналд Тръмп е наредил на администрацията да спре
Коментари Харесай

САЩ спират финансирането на Световната здравна организация

Американският президент Доналд Тръмп е наредил на администрацията да спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО), заяви BBC. Според него СЗО се е провалила в опита си да отговори на пандемията от ковид. Тръмп твърди, че разпространяването на болестта е било подценено и даже е изработен опит действителните му размери да се прикрият. В момента Съединени американски щати е най-тежко засегнатата от заболяването страна в света.

След като се е провалила в осъществяването на главните си отговорности, СЗО би трябвало да понесе отговорност, разяснява Тръмп в Белия дом. В отговор генералният секретар на Организация на обединените нации Антони Гутиереш съобщи, че „ в този момент не е времето “ да се стопира финансиране.

Бюджетът на СЗО се образува от вноски от другите страни. Съединени американски щати финансират към 15%, като вноската им е 400 млн. $ и е най-голямата. За интервала 2018 – 2019 Китай е платил 76 млн. $ плюс още 10 млн. $ под формата на дарения.

Разпореждането на Тръмп идва единствено дни, откакто от СЗО приканиха страните да усилят финансирането. Според тях са нужни още най-малко 675 млн. $, които ще се употребят в битката против ковид.

" Ако СЗО беше изпратила свои чиновници в Китай, с цел да следят обстановката на терен и бяха показали липасата на бистрота от страна на Китай, болестта можеше да бъде арестувана с доста по-малко смъртни случаи. Това щеше да избави хиляди животи, а вредите за стопанската система нямаше да са толкоз съществени ", твърди Тръмп.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР