Американският президент Доналд Тръмп е наредил 1000 войници да бъдат

...
Американският президент Доналд Тръмп е наредил 1000 войници да бъдат
Коментари Харесай

САЩ засилват присъствието в Близкия изток след заплахите на Иран

Американският президент Доналд Тръмп е наредил 1000 бойци да бъдат изпратени в Близкия изток, откакто през вчерашния ден Иран предизвести, че може да престане да съблюдава някои основни разпореждания на нуклеарното съглашение от 2015 година

По думите на министъра на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан Пентагонът активизира бойците с " отбранителни цели за справяне с въздушните, морските и наземните закани в Близкия изток ". Тръмп неведнъж е предупреждавал за " съществени " последици при положение, че Иран заплаши американските сили в района.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Напрежението пораства

" Съединени американски щати не търсят спор с Иран. Днешното деяние се подхваща, с цел да се подсигурява сигурността и благосъстоянието на нашия боен личен състав, работещ в района, и с цел да се защитят националните ни ползи ", разяснява Шанахан.

В понеделник представителят на иранската Организация за атомна сила Бехруз Камалванди предизвести, че след 10 дни на 27 юни иранските ресурси от нискообогатен уран ще надвишават лимита от 300 кт, избран с нуклеарното съглашение. В отговор на това от Белия дом упрекнаха Ислямската република в " нуклеарно изнудване ".

По-рано този месец президентът Тръмп непосредствено упрекна Иван в образуване на нападенията над два танкера в Оманския залив, само че иранските управляващи отхвърлят да имат присъединяване. Според Вашингтон Техеран стои и зад офанзивите на четири други танкера в залива, които се случиха през май.

Твърди позиции

В проблема с Иран дейностите на президента Тръмп не се разграничават от метода му към други външнополитически проблеми. След като предходната година извърши предизборното си заричане и изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка, увеличавайки глобите против Иран, в този момент президентът упражнява оптимален напън върху страната посредством стопански наказания и дипломатически напън – както работи и по отношение на Китай да вземем за пример. Според данни, оповестени предишния месец, американските наказания са провокирали колапс на стопанската система, като Международният валутен фонд предвижда понижение на брутния вътрешен артикул с 6%.

Междувременно Иран чака от европейските страни - участнички в нуклеарното съглашение, да изпълнят поетите задължения и да защитят иранската стопанска система от наказания, които задушават петролната промишленост и банките. В понеделник Камалванди съобщи, че търпението на Техеран е изчерпано, и предизвести, че страната ще възобнови обогатяването на уран до по-висока степен и ще престане да съблюдава някои от отговорностите си по нуклеарната договорка, в случай че това не се случи. " Мисля, че до момента европейците не свършиха своята част и изгубиха доста време ", сподели Камалванди. Досега Европа се опитваше да поддържа иранското съглашение и да избегне отдръпването на Иран от договорката, до момента в който Вашингтон настояваше за по-твърда позиция по отношение на Ислямската република.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР