Американският президент Доналд Тръмп, чието правителство обяви, че вече не

...
Американският президент Доналд Тръмп, чието правителство обяви, че вече не
Коментари Харесай

Тръмп и близкоизточният конфликт - безрезервна подкрепа за Израел

Американският президент Доналд Тръмп, чието държавно управление разгласи, че към този момент не счита за противозаконни израелските селища в окупирания Западен бряг, от идването си на власт води политика на безрезервна поддръжка за Израел, написа Франс прес.

Първите разриви

На 15 февруари 2017 година, по-малко от месец след встъпването си в служба, президентът Тръмп изрази желанието си да реализира спокойно съглашение сред израелци и палестинци.

Той обаче съобщи, че Вашингтон към този момент не поддържа така наречен двудържавно решение, което планува основаването на палестинска страна, която да съществува паралелно с Израел, в раздор с траялата десетилетия американска дипломатическа традиция.

На 16 март се стигна до нов раздор: специфичният делегат на Доналд Тръмп, Джейсън Грийнблат се срещна в Ерусалим с представители на израелските заселници.

През май Тръмп посети Израел и окупираните палестински територии. Той стана първият президент, помолил се пред Стената на рева в остарелия град на Ерусалим.

Нетаняху чества решението на Съединени американски щати за селищата при заселници на Западния бряг

Ерусалим

На 6 декември Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, като с това предизвика недоволството на палестинците.

Статусът на Свещения град е един от най-сложните проблеми на спора, като палестинците желаят да създадат Източен Ерусалим, окупиран и анексиран от Израел от 1967 година, столица на бъдещата си страна.

На 14 май 2018 година преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим съответства по време с кървавата баня в линията Газа, при която израелската войска умъртви към 60 палестинци при демонстрации покрай границата сред анклава и еврейската страна.

"Съединените щати към този момент не са медиатор в Близкия изток ", съобщи палестинският президент Махмуд Абас.

Спиране на финансирането

На 31 август предходната година американското държавно управление разгласи, че към този момент няма да финансира Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, седмица, откакто прекрати заплащането на над двеста милиона $ помощи на палестинците.

На 10 септември Съединените щати оповестиха, че закриват палестинското посланичество във Вашингтон, което играеше ролята на посолство на палестинските управляващи в Съединени американски щати.

На 4 март тази година генералното консулство на Съединени американски щати в Ерусалим, което играеше ролята на американско посолство за палестинците, приключи съществуването си, защото стана част от американското посолство в Ерусалим.

Медии: Съединени американски щати направиха огромен подарък на Бенямин Нетаняху

Голан

На 21 март Доналд Тръмп сподели, че е податлив да признае израелския суверенитет върху Голанските възвишения, огромна част от които бяха завладяни от Израел през 1967 година за сметка за Сирия и чиято анексия през 1981 година не бе приета от интернационалната общественост. Дамаск се опълчва на "крещящо посягане " против суверенитета му.

Нови разриви

На 27 март ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо даде да се разбере, че бъдещият проект за мир би трябвало да скъса с обичайния консенсус по основните въпроси като Ерусалим, селищата и бежанците.

На 2 май зетят и консултант на Доналд Тръмп, Джаред Къшнър удостовери, че в проекта няма да се приказва за "две страни ".

Месец по-късно американският дипломат в Израел Дейвид Фридман съобщи, че Израел има право да анексира "част " от окупирания Западен бряг.

В края на юни Джаред Къшнър показа в Бахрейн икономическата част на американския проект, предусещащ 50 милиарда $ вложения в палестинските територии и прилежащите арабски страни за период от 10 години. Конференцията бе бойкотирана от палестинците.

Селищата

На 18 ноември Майк Помпейо разгласи, че Съединени американски щати към този момент не считат за нарушаващи интернационалното право израелските селища в окупирания Западен бряг, които все пак не престават да са възприемани като противозаконни от Организация на обединените нации и огромна част от интернационалната общественост.

"Истината е, че в никакъв случай няма да има юридическо решение на спора и че разногласията кой е прав и кой не е прав от позиция на интернационалното право няма да донесат мира ", сподели той.

Израел даде зелена светлина за нови еврейски жилища в палестински територии
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР