Американският президент Доналд Тръмп беше определен за държавния лидер, който

...
Американският президент Доналд Тръмп беше определен за държавния лидер, който
Коментари Харесай

Тръмп е държавният лидер, който възпрепятства най-много свободата на печата в света


Американският президент Доналд Тръмп беше избран за държавния водач, който повече от всеки различен подкопава свободата на печата в страната си. Това разгласи в понеделник американският Комитет за отбрана на публицистите (CPJ).

"За разлика от своите прародители Тръмп непрекъснато подценява позициите на националните медии и отхвърля да повдигне въпроса за свободата на пресата, когато тя бива подкопавана от репресивни лидери", показват от правозащитната организация, основана в Ню Йорк. В обобщението си те акцентират още, че по време на ръководството на Тръмп "Министерство на правораздаването е отказало да следва уговорката си, ориентиран към отбрана на източниците на информация на публицистите, а Държавният департамент е предложил да се понижи финансирането за интернационалните организации, наблюдаващи признатите от света ограничения в поддръжка на свободата на словото ”.

В очеркът си Комететът насочва укор освен към Тръмп, само че и към други западни водачи, че поради тях броят на гниещите в пандиза публицисти е достигнал „ рекордно високи равнища “.

По отношение на отбраната на публицистите, организацията назовава турският президент Реджеп Тайип Ердоган „ водача, който най-агресивно употребява антитерористичните закони в страната си против пресата “. Под същото определение попада и египетският държавен глава Абдел Фатат ал Сиси.

Най-строгият надзор върху медиите пък се приписва на китайския президент Си Дзинпин, а най-голямото отдалечаване от правилата на свободата на пресата – на външния министър на Мианмар Аунг Сан Су Чи, която де факто е политически водач на страната.

Полският държавен глава Анджей Дуда пък е кандидат за най-отявленият отстъпник.

БГНЕС напомня, че откогато пое властта Тръмп непрекъснато упреква американските медии, че преднамерено му се опълчват, като публикувайки неточна информация за него или тиражират така наречен "фалшиви новини" против него. През март месец предходната година президентът даже назова някои от опониращите му медии (в. „ Ню Йорк таймс “ и малките екрани CNN, NBC, CBS и ABC) „ врагове на народа “.

На 2 януари тази година пък Тръмп се закани, че ще присъди награди на "Най-нечестните и продажни медии на годината". Те ще бъдат оповестени идната сряда, 17 януари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР