Американският президент Доналд Тръмп бе посрещнат от вълна от критики

...
Американският президент Доналд Тръмп бе посрещнат от вълна от критики
Коментари Харесай

Тръмп под обстрел след срещата с Путин

Американският президент Доналд Тръмп бе посрещнат от вълна от рецензии в Съединени американски щати, откакто отбрани Русия против обвиняванията, че страната се е намесила в изборите през 2016 година, написа BBC.

На срещата на високо ниво с съветския президент Владимир Путин във Финландия, Тръмп отхвърли изказванията на американските разследващи служби като съобщи, че Русия няма причина да се намесва.

Все отново шефът на националното разузнаване на Съединени американски щати Дан Коутс удостовери оценката на разследващата общественост , че Русия се е намесила в изборите в Съединени американски щати през 2016 година

Коутс сподели, че ролята на американското разузнаване е да обезпечава "най-добрата информация и оценки, учредени на обстоятелства, на президента и на политиците ".

"Ние бяхме ясни в оценките си за съветска интервенция в изборите през 2016 година и последвалите ги събития, за трайните старания да бъде подкопана нашата народна власт. Ще продължим да даваме точна и справедлива разследваща информация в поддръжка на националната ни сигурност ", акцентира той.

А ръководителят на Камарата на представителите Пол Райън съобщи, че Тръмп "трябва да разбере, че Русия не е наш съдружник “.

Републиканският сенатор Джон Маккейн дефинира думите на американския президент като "позорно осъществяване “.

От своя страна Путин отхвърли страната му да се е намесвала.

Американският и съветският президенти към два часа разговаряха през вчерашния ден при затворени врата във финландската столица Хелзинки.

Какво съобщи президентът Тръмп?

На конференция след срещата на върха той бе запитан дали има вяра на личните си разследващи служби или на съветския президент, когато става въпрос за изказвания за интервенция в президентските избори.

"Президентът Путин сподели, че Русия не стои зад това. Не виждам никаква причина, заради която страната да го прави “, отговори той.

Американският държавен глава също по този начин упрекна за слабите връзки с Русия предходните американски администрации, а не съветските дейности.

През 2016 година разследващите служби на Съединени американски щати направиха заключението, че Русия е наклонила везните в ущърб на Хилари Клинтън при американските избори посредством серия от хакерски атаки и подправени вести, публикувани в обществените мрежи.

ФБР удари Хилари Клинтън дни преди изборите

На това обаче Тръмп отговори, че "има огромно доверие в моите хора по разузнаването “.

As I said today and many times before, “I have GREAT confidence in MY intelligence people.” However, I also recognize that in order to build a brighter future, we cannot exclusively focus on the past – as the world’s two largest nuclear powers, we must get along! #HELSINKI2018
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 July 2018
Каква беше реакцията на Съединени американски щати?

Бившият шеф на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин. Той написа в Тwitter, че Тръмп е застанал на непозната земя до Путин и е "отказал да поддържа личната си страна ". Коми назова Путин "лъжец и разбойник, кадърен да убива ".

Бившият началник на ФБР: Тръмп е морално некадърен за президент

"Патриотите би трябвало да се изправят и да отхвърлят държанието на този президент ", счита някогашният началник на ФБР. Той стана неприкрит критик на Тръмп, откакто бе уволнен от него през май 2017 година и в записките си го назова "морално неспособен " да бъде президент.

This was the day an American president stood on foreign soil next to a murderous lying thug and refused to back his own country. Patriots need to stand up and reject the behavior of this president.
— James Comey (@Comey) 16 July 2018
Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл поддържа заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, макар изказванията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент-демократ Джо Байдън сподели, че конференцията на Тръмп с Путин е под достолепието на президентския пост.

"Думите на Тръмп не показват това, което мислят американците и това, което сме ние ", сподели Байдън, за който се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 година Той прикани американците да "си кажат думата " и да покажат, че "ние имаме вяра в демокрацията, а не в диктатурата ".

Сенаторът републиканец Боб Коркър, ръководител на сенатската комисия по външните работи, сподели, че държанието на Тръмп на срещата с Путин "не е добър миг " за страната. Според Коркър няма подозрение, че Русия се е намесила в изборите в Съединени американски щати.

Лидерът на демократите в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър назова изказванията на Тръмп "безсмислени, рискови и слаби ". Според него те са посочили, че "Тръмп слага себе си над нашата страна ".

"Никога в историята на страната един американски президент не е подкрепял наш зложелател по метода, по който Тръмп поддържа Путин ", сподели той.

Бившият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан назова изказванията на Тръмп "предателство ".

"Поведението на Тръмп на конференцията в Хелзинки надалеч надвишава рамките на изключително тежките закононарушения. Това беше изменничество. Изказванията на Тръмп бяха освен идиотски, той е напълно под контрола на Путин. Къде сте, патриоти републиканци ", попита риторично Бренан.

А съгласно някогашния шеф на националното разузнаване на Съединени американски щати Джеймс Клапър, който приказва по Си Ен Ен, Тръмп "призна своето проваляне пред Путин ".

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, представен от Ройтерс, сподели, че в Хелзинки Тръмп е изпратил на Москва сигнал за "слабост ".

"Това бе пропусната опция от президента Тръмп да стовари върху Русия отговорността за намесата в изборите през 2016 година.. Отговорът, даден от Тръмп, ще бъде сметнат от Русия за знак за уязвимост и ще сътвори повече проблеми, в сравнение с взема решение ", уточни той. Греъм даже предложи на Тръмп да ревизира дали в подарената му от Путин през днешния ден футболна топка, която бе формалната, с която се играха мачовете на преди малко приключилото международно състезание в Русия, не са сложени подслушващи устройства. Той посъветва президента да не внася топката в Белия дом.

Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, назова в Туитър думите на Тръмп "позорни ". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с съветския президент и ще упрекна Съединени американски щати за съветската експанзия.

Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс в речта си пред Търговското министерство на Съединени американски щати отбрани и похвали президента Тръмп.

Какво съобщи Путин?

По време на общата им конференция Путин предложи на американските следователи да посетят Русия, с цел да разпитат длъжностните лица.

Той акцентира обаче, че в подмяна Русия би поискала обстоен достъп до хора в Съединени американски щати, които подозира в осъществяване на незаконна активност.

По-късно в изявление Путин съобщи, че е "абсолютно смешно “ по какъв начин някои хора считат, че Русия би могла да повлияе на изборите в Съединени американски щати.

Той сподели още, че американско-руските връзки не би трябвало да бъдат "държани като заложници “ на вътрешната политическа битка в Съединени американски щати.

А през днешния ден министър председателят на Австралия Майкъл Търнбул сподели, че оценката на американското разузнаване за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година е доста безапелационна и изрази мнение, че президентът Доналд Тръмп не трябва да се доверява на съветския си сътрудник.

На въпрос на мелбърнско радио би трябвало ли Тръмп да се доверява на Путин, Търнбул отвърна: "Самият президент Путин сподели, че човек не трябва да се доверява на никого. Това е може би е добър съвет ".

"Аз сигурно нямам доверие на президента Путин, когато той твърди, че не е виновен за свалянето на полет MH17 ", продължи Търнбул, говорейки за малайзийския Боинг 777, свален от ракета над Украйна преди четири години. Тогава починаха всичките 298 пасажери и екипаж.

"Според мен доказателствата, събрани от американското разузнаване за съветска интервенция в изборите са доста безапелационни, само че явно има разнообразни отзиви в Америка ", добави австралийският министър председател.



Как ФБР се прицели в Тръмп и улучи Хилари

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР