Американският президент Джо Байдън ще поиска от САЩ да лишат

...
Американският президент Джо Байдън ще поиска от САЩ да лишат
Коментари Харесай

Байдън иска да лиши Русия от статута ѝ на „най-облагодетелствана нация“

Американският президент Джо Байдън ще изиска от Съединени американски щати да лишат Русия от статута ѝ на „ най-облагодетелствана нация “ поради войната в Украйна, съобщи Си Ен Би Си.

Това значи смяна на комерсиалните връзки на Вашингтон с Москва, която ще разреши налагането на по-високи мита върху съветските артикули.

Байдън също по този начин ще подпише изпълнителна заповед, с която да забрани вноса в Съединени американски щати на морска храна, водка и други питиета, както и диаманти, които не се употребяват за индустриални цели.

Очаква се Европейският съюз и останалите страни от Г-7 да подхващат същите ограничения.

Канада към този момент отстрани статута на Русия като най-облагодетелствана нация още предходната седмица.

За да приключи естествени търговски връзки с Русия, Байдън ще се нуждае от поддръжката от Конгреса. За задачата Камарата на представителите и Сенатът би трябвало да анулират класификацията на Русия като най-облагодетелствана нация в Световната комерсиална организация (СТО).

Не се чака Байдън да срещне сериозна опозиция от Конгреса по този въпрос, защото и демократите и републиканците поддържат предприемането на невоенни ограничения за наказване на Русия.

Русия е била 26-ият максимален търговски сътрудник на Съединени американски щати през 2019 година, показват от Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати. Руският експорт за Съединени американски щати през 2021 година възлиза на 29 милиарда $, като в по-голямата си част той е под формата на петрол и газ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР