Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията

...
Американският президент Джо Байдън се очаква скоро да оповести стратегията
Коментари Харесай

Струва ли си САЩ да поведе война с Китай заради Тайван?

Американският президент Джо Байдън се чака скоро да оповести тактиката си във връзка с Китай и се усилват апелите за обществено и ясно вдишване на ангажимент за военната отбрана на Тайван при положение на китайска експанзия.

Тайван, който е с население от 23 милиона души, е възприеман от Китай като негова разбунтувала се провинция, върху която един ден би трябвало да бъде възобновен китайският контролът, в случай че се постанова - и със мощ. Съединените щати, които признават Пекин през 1979 година, резервират връзките си с Тайван и не престават да са най-сериозният му боен съдружник.

Американски закон задължава Съединените щати при спор да оказват помощ на острова, само че Съединени американски щати от десетилетия водят политика на " стратегическа неизясненост ", въздържайки се да заявят ясно какви условия биха ги накарат да се намесят с военна мощ, с цел да защитят Тайван.

С тази политика се преследва двойна цел: да не се предизвика Пекин, който може да види в нея предлог за възприемането на по-агресивна политика във връзка с Тайван, и да не се предизвиква тайванското държавно управление публично да афишира самостоятелност, което би довело до спор.

Тази неизясненост до момента дава опция за известна непоклатимост в района, само че имайки поради възходящата настъпателност на Пекин, някои специалисти, измежду които и авторитетният ръководител на Съвета по външни връзки Ричард Хас, считат, че " е пристигнало време Съединените щати да водят политика на стратегическа изясненост ".

Джо Байдън следва " ясно да съобщи, че Съединените щати ще реагират при каквато и да било приложимост на мощ от Китай против Тайван ", написа Хас в публикация, оповестена през септември в сп. " Форин рилейшънс ".

Впоследствие дебатът се разрасна. " Неяснотата се пояснява от Пекин като сигнал, че задължението на Съединени американски щати към района е подложен под подозрение. Яснотата ще изпрати противоположния сигнал ", изясни по-наскоро Мишел Лоуи, офицер от американския военноморски флот и изследователка в Чикагския съвет за световните въпроси.

" Дълбоко дестабилизиращ " ход

На фона на зачестилите нахлувания на китайската авиация в идентификационната зона на военновъздушната отбрана на Тайван американските военни се притесняват от изненадваща инвазия на китайската войска и подлагат на критика неналичието на изясненост от страна на американските ръководещи.

Бившият пълководец на американските сили в Индийско-Тихоокеанския район адмирал Филип Дейвидсън съобщи през март в Конгреса, че е допустимо Китай да предприеме инвазия в Тайван " през идващите шест години " и означи, че концепцията на стратегическата неизясненост " следва да бъде преразгледана ".

Две седмици по-късно приемникът на Дейвидсън, адмирал Джон Акилино, не се ангажира с правенето на прогнози за графика на възможната китайска инвазия пред американските сенатори, които интензивно се включиха в дебата. Акилино обаче изрази готовността си да разиска с министъра на защитата Лойд Остин " евентуалните опасности и изгоди от смяна на политиката ".

Други съветници на Джо Байдън са по-резервирани, като да вземем за пример директорката на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс, която предходната седмица, по време на чуване пред сенатската комисия по въоръжените сили, бе запитана за възможните последствия, до които би довела сходна смяна на тактиката.

" Китайците ще оценят това като надълбоко дестабилизиращ " ход, отговори тя. " Мисля, че това ще ускори мнението на китайците, че Съединени американски щати са решени да попречат на увеличението на мощта на Китай, в това число и със мощ, и че това евентуално ще накара Пекин да нападна американските ползи по света ", посочи Хейнс.

Освен това държавното управление на Тайван може да реши да разгласи самостоятелност, изключително имайки поради, че репресиите в Хонконг способстват за затвърждаване на позицията на Тайпе по този въпрос.

Иска ли Джо Байдън да изостави политиката на неизясненост? Съветникът му по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан предходната седмица сякаш се изрече в противоположния смисъл на конференция, проведена от мозъчния концерн Институт " Аспен ".

" Оставаме правилни на китайската политика, за която от десетилетия има консенсус сред републиканските и демократическите държавни управления: противопоставяме се на всевъзможни едностранни промени на статуквото. Изразихме това както пред Китай, по този начин и пред Тайван ", посочи той.

Превод: Божидар Захариев , БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР