Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си

...
Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си
Коментари Харесай

Байдън и Си Цзинпин с първи разговор: Пентагонът преглежда стратегията си

Американският президент Джо Байдън организира телефонен диалог с китайския си сътрудник Си Цзинпин, заяви Белият дом. Това бе първият директен контакт на президента на Съединени американски щати с водача на втората по величина международна стопанска система, откогато завоюва президентските избори през ноември и встъпи в служба предишния месец, съобщи Ройтерс.

Това беше и първи диалог сред Си и президент на Съединени американски щати от март предходната година, когато той беседва с някогашния американски държавен глава Доналд Тръмп. Оттогава връзките сред двете страни изпаднаха в най-лошото си положение от десетилетия.

Темата " Китай " зае централно място и при първптп посещаване на Джо Байдън в Пентагона след встъпването му в служба като президент. Той съобщи, че Пентагонът ще направи обзор на тактиката си във връзка с Китай. Неговият предмет ще бъдат основни области като разузнаване, технологии и военното наличие на Вашингтон в района.

В Пентагона Байдън заяви, че министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин го е уведомил за нова работна група по въпросите на Китай, която ще направи обзор на тактиката на армията във връзка с Пекин.

Президентът уточни, че Китай и обвързваните с тази страна въпроси ще изискват обособените ведомства на американското държавно управление да работят дружно, а също и поддръжка и от двете партии в Конгреса и мощни съюзи.

" Ето по този начин ще отговорим на китайското предизвикателство ", сподели Байдън в наличието на Остин и вицепрезидента Камала Харис.

Американски формален представител, поискал анонимност, съобщи, че в Пентагона ще бъде формирана 15-членна работна група, която ще направи прегледа на тактиката и до четири месеца ще показа рекомендации.

Китай и Съединени американски щати са в спор по редица тематики, като се стартира от софтуерната сфера и човешките права и се стигне до китайската военна интензивност в противоречивото Южнокитайско море. И двете страни се упрекват взаимно в съзнателно предизвикателно държание.

При предшественика на Байдън Доналд Тръмп Пентагонът беше трансформирал противодействието на Китай в собствен главен приоритет, нещо, което Остин даде сигнал, че ще продължи.

По-рано през седмицата две американски авионосни групи имаха взаимни учения в Южнокитайско море, а на този декор Пекин упрекна Вашингтон, че вреди на мира и стабилността.

Съединени американски щати оспорват обширните териториални искания на Китай в района и упрекват, че Пекин, че милитаризира Южнокитайско море и се пробва да сплашва свои съседи като Малайзия, Филипините и Виетнам, които имат припокриващи се искания с тези на Китай в богатия на естествени запаси регион.

Но последните случаи, когато китайски и американски сили са влизали в допир едни с други в Южнокитайско море, са били безвредни и при тях е бил показан професионализъм в държанието, споделиха публични лица.

Планираният обзор ще бъде измежду няколко други, които Пентагонът стартира да прави, обхващащи области, вариращи от войските в Близкия изток до политиката към НАТО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР