Американският президент Джо Байдън поздрави албанците по повод 100-годишнината от

...
Американският президент Джо Байдън поздрави албанците по повод 100-годишнината от
Коментари Харесай

Байдън към Албания: Ние ще бъдем до вас

Американският президент Джо Байдън поздрави албанците във връзка 100-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Албания и Съединените американски щати, съобщи АТА.

Във видеопослание, отправено към конференция в Тирана през вчерашния ден, Байдън акцентира, че и в бъдеще Съединени американски щати ще продължат да бъдат до Албания.

" До целия народ на Албания! Изпращам ви най-хубавите си пожелания. (...) Ние означаваме 100-тната годишнина от установяването на дипломатически връзки сред нашите страни. Когато Съединени американски щати защитаваха независимостта на Албания след Първата международна война, те копнееха за трайно другарство сред нашите нации. Ние споделяхме и обичахме свободата и полезностите на демокрацията и това в никакъв случай не беше нарушено, даже когато албанският народ беше подложен на десетилетия тирания. Днес Албания и Съединени американски щати са съдружници в НАТО, сътрудници в взаимната работа в отбрана на свободата и демокрацията в Европа и по света, в това число в Съвета за сигурност ", се показва в известието на американския президент.

" Албания има решителен принос в поддръжка на филантропичните потребности и сигурността на украинския народ, който пази страната си от бруталната война на Русия. Благодарим на народа на Албания и за гостоприемството, което оказа на хиляди афганистанци през миналата година. И гледаме към бъдещето. Съединените щати ще продължат да поддържат Албания, до момента в който тя продължава да работи за подсилване на демократичните институции, да се бори с корупцията, да ускорява върховенството на закона и да приключи пътя си към присъединение към Европейски Съюз. Нека нашите два народа продължат да надграждат всичко, което сме постигнали дружно, и да обезпечат по-светло и изпълнено с вяра бъдеще за нашите деца ", акцентира още Байдън.

Албанският министър председател Еди Рама също поздрави албанците на празничен концерт нощес, проведен на площад " Скендербег " в Тирана във връзка двете основни събития - 100-годишнината на дипломатическите връзки със Съединени американски щати и започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Във видеообръщение към жителите Рама съобщи, че формалният старт на договарянията за участие в Европейски Съюз е единствено " краят на началото на един доста сложен, само че верен, стръмен, само че хубав, дълъг, само че не и уединен път ".

" Какъв ден! Каква вечер! Преди век, на 28 юли 1922 година Албания откри връзките си със Съединените щати, а преди девет дни пътят на Албания беше публично обвързван, необратимо, с този на Европа, което ни се отхвърляше от епохи ", уточни албанският министър председател.

По думите му албанците в страната и района в никакъв случай не са били толкоз мощни, колкото през днешния ден.

" Албания е отпред на ОССЕ, Албания е в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Албания е на масата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз, Албания има военновъздушна, а скоро и военноморска база на НАТО, Албания управлява процеса на преобразяване на района от зона на войни и спорове в зона на мир и икономическо развиване - всички тези събития от последните години, които освен нашите родители, баби и дядовци, само че и мнозина от нас не можеха да си показват допреди няколко години, когато Албания беше изгубила компаса и всяко интернационално достолепие ", акцентира Рама.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР