Американският президент Джо Байдън подкрепя нидерландския премиер Марк Рюте да

...
Американският президент Джо Байдън подкрепя нидерландския премиер Марк Рюте да
Коментари Харесай

Марк Рюте ли ще застане начело на НАТО след октомври?

Американският президент Джо Байдън поддържа нидерландския министър председател Марк Рюте да стане идващият общоприет секретар на НАТО, съобщи представител на Съединени американски щати в сряда под изискване на анонимност и представен от Politico.

Подкрепата на Байдън евентуално ще притегли още съдружници в поддръжка на Рюте след месеци битка сред него и няколко други европейски водачи за поста. По-рано в сряда Politico заяви, че две трети от страните в НАТО поддържат номинацията на Рюте, който да поеме ролята на началник на военния алианс по-късно тази година.

Мандатът на настоящия началник на НАТО Йенс Столтенберг, който направлява устойчиво политическо-военния блок през бурни времена от 2014 година насам, завършва през октомври.

Расте натискът кандидатурата на Рюте да бъде утвърдена преди срещата на високо ниво на НАТО през юли, която ще бъде извършена във Вашингтон, с цел да се означи 75-ата годишнина от основаването на алианса.

Пътят на Рюте към поста общоприет секретар го насочва към конфликт с Русия, до момента в който самият алианс се опълчва на експанзията на съветския президент Владимир Путин от началото на нашествието му в Украйна преди две години. А в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се завърне в Белия дом, нидерландският водач ще би трябвало да направлява и през скептицизма на републиканците към НАТО и груповата защита.

Рюте не пожела да разисква кандидатурата си на конференцията по сигурността в Мюнхен миналия уикенд, казвайки, че си е научил урока през октомври, когато позволи, че се интересува от поста, написа investor.bg. 

Пътят пред Рюте е дълъг, преди да бъде взето каквото и да е решение. Съгласно разпоредбите на НАТО генералният секретар би трябвало да бъде определен единомислещо, което значи, че Рюте би трябвало да завоюва поддръжката на всички 31 страни членки. Всеки претендент би трябвало да се пребори и с Турция и Унгария, които се потвърдиха като най-големите трудности при приемането на нови членове. Твърди се, че Турция е поискала уверения, преди да поддържа Рюте, а Унгария има дългогодишни различия с нидерландския министър председател.

Разходите за защита остават съществена грижа за алианса, като страните изпитват компликации да ударят десетилетната цел за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, която алиансът откри след анексирането на Крим от Русия през 2014 година

Тази година 18 от 31-те страни в НАТО са напът да изпълнят стандарта за 2% по отношение на 7 предходната година. Нидерландия би трябвало занапред да извърши тази цел, само че въпреки всичко е напът да похарчи 2% тази година.

Колкото и да избягваше въпросите за евентуално водачество на трансатлантическия алианс в Мюнхен, Рюте въпреки всичко звучеше като хипотетичен водач на НАТО. Той сподели пред кореспонденти, че опасността Русия да нападна страна от НАТО е действителна, само че „ най-хубавият метод да го предотвратим е да се уверим, че сме създали всичко, с цел да влагаме в нашата защита, като сме сигурни, че алиансът ще остане мощен “.

Отчасти това значи Вашингтон да бъде непокътнат част от групата – нещо, в което Столтенберг влага доста време и сила през годините ръководство на Тръмп.

Тъй като Столтенберг, чийто мандат към този момент беше удължаван два пъти, напуща през октомври единствено седмици преди идващите избори за президент в Съединени американски щати, неговият правоприемник може да се изправи пред сходна задача.

Който и да стъпи в Белия дом, НАТО ще би трябвало да се бори с това, което мнозина чакат да продължи като яростна война в Украйна, и с настояването на доста републиканци във Вашингтон да оставят войната на Киев на Европа, пренасочвайки вниманието на Вашингтон към Китай в Индо-Тихоокеанския район. Едно от огромните терзания на алианса през 2024 година и по-късно е по какъв начин да работи с обособени страни, които презареждат складовете си след две години ориентиране на оръжия и съоръжение към Украйна, а преди този момент са харчили релативно малко за защита след разпадането на Съветския съюз. Алиансът би трябвало да вземе огромни решения за дълготрайни вложения в нови, постоянно скъпи, прецизни муниции. Той също по този начин би трябвало да откри баланс сред апелите във Вашингтон да се купуват американски такива и личните упоритости на Европа за създаване на отбранителни индустриални качества на континента.

Под ръководството на Рюте – най-дълго служилият нидерландски министър председател и един от най-дълго управлявалите водачи в Европа, Нидерландия към този момент се ангажира да изпрати на Украйна 24 от своите изтребители F-16 – най-вече от всяка страна – и оказва помощ в образованието на украински водачи. Нидерландската войска изпрати и танкове, артилерийски системи, муниции и системи за противовъздушна защита Patriot в Киев през последните две години. Правителството даде обещание още 2,1 милиарда $ за военна и филантропична помощ за Украйна през идната година.

Рюте сподели в Мюнхен, че нуждата Европа да влага повече в личната си защита е обвързвано повече с Русия, в сравнение с с това кой е в Белия дом. „ Нека спрем да се оплакваме, стенем и хленчим за Тръмп “, сподели той. „ Трябва да влагаме в нашите разноски за защита. Трябва всеобщо да увеличим производството на оръжие и по-късно би трябвало всеобщо да създадем повече в поддръжка на Украйна “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР