Американският президент Джо Байдън подготвя сериозна дипломатическа отстъпка, за да

...
Американският президент Джо Байдън подготвя сериозна дипломатическа отстъпка, за да
Коментари Харесай

Байдън ще обсъди и с Радев кризата с Украйна и обмисля среща НАТО-Русия

Американският президент Джо Байдън приготвя сериозна дипломатическа отстъпка, с цел да предотврати ескалация в рецесията сред Русия и Украйна. Среща на НАТО и Русия, която той ще опита да свика, и други възможни последващи стъпки първо ще бъдат разисквани и с Украйна, и с всички съдружници в Алианса, а това включва и България.

Пред американски медии Байдън сподели през вчерашния ден, че се надява да разгласи провеждането на такава среща на високо равнище още в петък. Целта е да се изследва " дали можем, или не можем да реализираме съглашение за събаряне на температурата по източния фронт ". Новата самодейност бе оповестена единствено ден след негов телефонен диалог с съветския му сътрудник Владимир Путин в търсене на излаз след седмици на напрежение по границата с Украйна, наоколо до която от съветска страна са струпани десетки хиляди военни. В американски разследващ отчет при започване на идната година.

Девет източноевропейски страни

Вчера и късно във вторник след разискването на тематиката с Путин, а през днешния ден ще го направи с източни. Той ще опише за контакта си с Путин на източноевропейските страни от така наречен Букурещка деветка, " формирана от съдружници от източния фланг на НАТО, с цел да обобщи диалога си с президента Путин, да чуе мнението им за сегашната обстановка по сигурността и да подчертае уговорката на Съединени американски щати към трансатлантическата сигурност ".

Новината бе част от известие на Белия дом, което не бе налично на уеб страницата на Белия дом тази заран, само че бе публикувано от водещите организации като " Ройтерс " и " Франс прес ".
В Букурещката деветка влизат България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Чехия и Естония. Събеседникът на Байдън от българска страна евентуално ще е президентът Румен Радев, защото точно държавните глави съставляват участниците в тази източноевропейска самодейност по време на срещите им.
Преди да приказва с тези водачи, Байдън ще разиска обстановката с украинския си сътрудник Володимир Зеленски.

От думите на президента се разбра, че той не мисли за среща на всички страни от НАТО с съветски представители, само че " най-малко за четирима от водещите съдружници " в Алианса, без да прецизира кои страни има поради. Това става в миг, когато съветски публични лица намерено концепцията Съединени американски щати да стане част от така наречен нормандски формат за решение на украинската рецесия - Франция, Германия, Украйна и Русия.

" Да бъде пресечена в зародиш "

Байдън намерено изключи за момента вид, при който Съединени американски щати изпращат войски едностранно, в случай че Русия нахлуе в Украйна - най-малкото тъй като Киев не е в НАТО (но, " каквито Путин не е виждал " ).

Едновременно с това в Украйна ще бъдат изпратени оръжия и муниции като част от пакет за помощ в сигурността за 60 млн. евро, както заяви представителят на Пентагона Джон Кърби, представен от. Този пакет обаче бе утвърден от Байдън още на 1 септември, преди сегашната ескалация, за подсилване на украинските отбранителни качества. С последния транш помощта за Киев в бранша доближава 450 млн. $ от началото на годината.

Междувременно Путин още веднъж упорства НАТО да се ангажира, че няма да продължи с разширението си на изток и че няма да изпраща военни и съоръжение, които могат да се употребяват за офанзива против Русия от съсени страни. Едновременно с това, написа " Уолстрийт джърнъл ", съветският президент по този начин и не затвори вратата пред риска от инвазия в Украйна, до момента в който търси решение на, по думите му, " пълзящата опасност " от НАТО.

По-късно Путин изясни, че макар градивния диалог с Байдън " към този момент няма особена причина за оптимизъм ".
" Файненшъл таймс ", че доста от източноевропейските сътрудници евентуално ще бъдат слисани от търсенето на " компромис " или " приспособяване " към обстановката, защото се притесняват, че Путин употребява опасността, с цел да издейства отстъпки, свързани с американското наличие в Европа (повече ). Вестникът цитира представител на източноевропейска членка на НАТО с думите, че " при никакви условия не трябва да се разрешава разрастване на дебата за гаранциите в подтекста на на източноевропейската сигурност ", а говоренето за компромис би трябвало да бъде " пресечено в зародиш " и най-малко половината страни в Европейски Съюз мислят по този начин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР