Американският президент Джо Байдън официално определи като геноцид избиването и

...
Американският президент Джо Байдън официално определи като геноцид избиването и
Коментари Харесай

Джо Байдън призна арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън публично дефинира като геноцид избиването и депортирането на арменци в Османската империя през 2015-та година.

Решението съответствува с отбелязването на 106-ата годишнина от трагичните събития.

Вашингтон акцентира, че решението не е ориентирано към мятане на виновност върху съвременна Турция, само че Анкара неотложно го отхвърли. Говорител на президента Ердоган посъветва американския президент да огледа предишното и сегашното на личната си страна.

С решението си да признае арменския геноцид Джо Байдън къса с десетилетия на деликатна дипломация на Вашингтон по въпрос, който е мощно сензитивен за Турция - съдружник в НАТО.

" Спомняме си живота на починалите при арменския геноцид от времето на Османската империя и още веднъж се ангажираме да не допуснем в никакъв случай повече повтаряне на такова безчовечие ", се споделя в изказване на американския водач. " Спомняме си, с цел да останем бдителни против корозивното въздействие на омразата във всичките ѝ форми ", добавя Джо Байдън.

Турция признава осъществени жестокости през 1915-1916 година, само че отхвърля определението за геноцид и систематична етническа чистка против арменската християнска общественост. Турската историография приказва за 300 хиляди жертви, в това число турци, починали в пламъците на Първата международна война. Външният министър Чавушоглу реагира остро в Туитър.

" Думи не могат да пренапишат историята. Няма какво да научим от някого за личното ни минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото изменничество към мира и справедливостта. Напълно отхвърляме това изказване, което се основава само на популизъм ", означи Чавушоглу.

Ереван съобщи, че арменската общественост по целия свят посреща с огромен възторг и приветства признаването на арменския геноцид от страна на Вашингтон. В писмо до Джо Байдън министър председателят Никол Пашинян отбелязва, че признанието е въпрос на националната сигурност на Армения, изключително в светлината на спора в Нагорни Карабах, извоюван от Азербайджан с турска поддръжка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР