Американският президент Джо Байдън обвини днес руския лидер Владимир Путин

...
Американският президент Джо Байдън обвини днес руския лидер Владимир Путин
Коментари Харесай

Байдън обвини Путин в “жажда за земя и власт”

Американският президент Джо Байдън упрекна през днешния ден съветския водач Владимир Путин в " жадност за земя и власт " и увери, че НАТО няма да се поколебае в поддръжката си за Украйна против съветската експанзия.

 

В тирада след края на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, Джо Байдън даде висока оценка на украинския народ. Той приветства присъединението на Финландия към Пакта и предстоящото в скоро време приемане и на Швеция, съобщи Българска национална телевизия.

 

Байдън трансформира обединяването на НАТО в един от най-важните си политически цели и означи, че Владимир Путин мощно е подценил решимостта на военния съюз.

Ройтерс отбелязва, че речта в университета на Вилнюс е била ориентирана към обединяване на съдружниците и проява на ролята на Байдън на международната сцена преди американските избори следващата година.

Американският президент не подмина и климатичните промени. Според него - сами по себе си те са съществена опасност за човечеството. Снощи Джо Байдън дойде във Финландия - последна спирка от европейската му обиколка.

 

В Хелзинки през днешния ден Джо Байдън ще има среща с ръководителите на Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

 

Решението на Финландия да се причисли към НАТО поставя завършек на 70-годишната политика за военно необвързване и съвсем удвоява дължината на границата, която Алиансът дели с Русия.

 

До нашествието в Украйна Хелзинки поддържаше сговорчиви връзки с Москва. Посещението на Байдън се реализира пет години след среща в Хелзинки на Владимир Путин с тогавашния американски водач Доналд Тръмп, който преди време възприе спогодителен звук.

 

Сега Джо Байдън реализира във Вилнюс две огромни цели - турският президент Ердоган подвигна ветото си за влизане на Швеция в НАТО, а украинският водач Володимир Зеленски смекчи реториката си за бърз банкет в Пакта на фона на гаранции от Запада за сигурността на Украйна.

Във Вилнюс Джо Байдън съобщи, че се работи по незадоволителните доставки на артилерийски снаряди за Украйна, като не подмина и контактите с Турция.

След срещата във Вилнюс Москва съобщи, че НАТО се връща към схемите от Студената война и Кремъл е подготвен да отговори на зародилите закани с всички налични средства и способи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР