Американският президент Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула

...
Американският президент Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула
Коментари Харесай

Байдън иска Лайен за шеф на НАТО

Американският президент Джо Байдън упорства ръководителят на Европейската комисия (ЕК)  Урсула фон дер Лайен да бъде назначена за идващия общоприет секретар на НАТО , откакто кандидатурата на английския боен министър Бен Уолъс беше блокирана, разкрива The Telegraph.

Твърди се, че Лайен е пожеланият претендент от Съединените щати.

Източник от НАТО сподели, че президентът на Съединени американски щати се пробва да убеди Лайен, която е и някогашен министър на защитата на Германия, да наследи Столтенберг на фона на опасения, че подобаващ претендент няма да се появи през идващите 12 месеца.

Байдън и фон дер Лайен построиха мощна връзка през последните години, насърчавайки близки трансатлантически връзки във връзка с Китай, Украйна и климата, сподели различен източник.
 Столтенберг остава отпред на НАТО още година
Столтенберг остава отпред на НАТО още година

Целта на този ход е на поста да се задържи умел и одобрен водач предвид на войната на прага

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще остане отпред на НАТО до октомври 2024 година Във вторник НАТО реши да удължи контракта му с още една година.

Целта на този ход е на поста да се задържи предвид на войната на прага на Алианса, вместо да се търси реализиране на единодушие за правоприемник.

Генералният секретар на НАТО се избира от Съвета на НАТО и се назначава по общо единодушие от държавните управления на страните членки след осъществяване на съвещания. Постът на общоприет секретар постоянно е бил заеман от европеец , а представители на Съединени американски щати са постоянно осъществяващите военното управление в организацията.

Столтенбрег пое управлението на Алианса през октомври 2014 година от кариерата на политик в Норвегия, в това число и два пъти министър председател.

През февруари генералният секретар на НАТО сподели, че не се стреми към удължение на мандата , откакто към този момент един път той бе продължен точно с аргумента за рисковете пред НАТО в нестабилната обстановка по източните й граници поради войната на Русия против Украйна.

Като евентуални кандидати бяха споменавани , декларирал намерено упоритостите си за поста, само че след това се отказал, и , която от своя страна разгласи обществено, че не е претендент. Беше спрягано и името даже на .

Следващата седмица НАТО се събира на среща на върха във Вилнюс. Основна тематика на форума в литовската столица на 11 и 12 юли ще бъде поддръжката за Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР