Американският президент Джо Байдън изтъкна непоклатимото приятелство между САЩ и

...
Американският президент Джо Байдън изтъкна непоклатимото приятелство между САЩ и
Коментари Харесай

Джо Байдън се срещна с Риши Сунак: Нашите отношения са непоклатими

Американският президент Джо Байдън посочи " непоклатимото другарство " сред Съединени американски щати и Англия по време на посещаване в канцеларията на английския министър председател Риши Сунак през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Байдън дойде късно нощес в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, включваща и присъединяване в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и аудиенция в най-новата страна членка на алианса - Финландия.

По-късно през днешния ден американският държавен глава ще се срещне с крал Чарлз Трети. Байдън пропусна церемонията по коронацията на английския монарх през май в сходство с дългогодишната процедура на американските президенти.

Очаква се Байдън и Чарлз да обсъдят климатичните промени, защото английският крал от дълго време се е посветил на опазването на природата.

" Чудесно е да продължим нашите диалози ", сподели Сунак пред Байдън в градината на " Даунинг стрийт " 10.

" Има доста неща, които да обсъдим. Нашите връзки са непоклатими ", посочи американският президент пред английския министър председател.

Съветникът в Белия дом по въпросите за национална сигурност Джейк Съливан сподели, че двамата водачи ще обменят отзиви преди срещата на върха на НАТО в Литва, която стартира на следващия ден и ще бъде фокусирана върху войната в Украйна.

Преди началото на обиколката си Байдън прикани за нерешителност към акцията на Украйна за присъединение към НАТО, като уточни, че блокът може да бъде замесен във война с Русия.

" Не мисля, че в алианса има единение по въпроса дали Украйна би трябвало да стане част от фамилията на НАТО в този миг ", съобщи нощес американският държавен глава в изявление за телевизия Си Ен Ен.

Байдън предприе пътуването си броени дни откакто Вашингтон се съгласи да изпрати касетъчни муниции на Киев, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Този тип оръжия са неразрешени допълнително от 100 страни, измежду които Обединеното кралство, тъй като са считани за опасност за цивилното население.

Русия, Украйна и Съединени американски щати не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, съхраняването, потреблението и даването на този вид оръжия.

" Мисля, че министър председателят Сунак и президентът Байдън споделят едни и същи стратегически възгледи във връзка с Украйна ", съобщи през вчерашния ден Съливан.

Ден по-рано Сунак съобщи в отговор на журналистически въпрос, че Англия е подписала конвенцията, която не позволява потреблението на касетъчни муниции, само че ще продължи да играе своята роля в поддръжката за Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР