Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин

...
Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин
Коментари Харесай

Джо Байдън нарече Си диктатор след срещата на върха САЩ - Китай

Американският президент Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Дзинпин възобновиха разговора сред двете страни, който беше прекратен за повече от година. Двамата водачи обаче не пропуснаха да показват и своите разлики. В края на конференция, отдадена на резултатите от срещата на върха, президентът на Съединени американски щати съобщи, че към момента счита китайския си сътрудник за " деспот ", оповестява Българска телеграфна агенция.

" Той е деспот - в смисъл, че ръководи страна, която е комунистическа и е с форма на ръководство, изцяло друга от нашата ", сподели Байдън, употребявайки дефиниция, която и в предишното е предизвиквала гнева на Пекин.

Миналия март Си получи трети мандат като президент, когато близо 3000 членове на Народното събрание на Китай гласоподаваха единомислещо за него на избори, в които нямаше различен претендент. Той е считан за най-влиятелния китайски водач след Мао Дзедун. 

Когато Байдън квалифицира по сходен начин Си Дзинпин през юни, Китай назова изказванията му неуместни и провокация. Спорът обаче не попречи на двете страни да проведат обширни диалози, ориентирани към възстановяване на обтегнатите връзки.

Реакцията от Китай не закъсня и този път. В отговор на изявлението на американския държавен глава външното министерство на Китай съобщи, че " твърдо се опълчва " на забележките, без да загатва Байдън по име.

" Това изказване е извънредно неправилно и безконтролно политическо манипулиране ", посочи представителят на външното министерство Мао Нинг, представен от Ройтерс.

" Трябва да се означи, че постоянно ще има някои хора със скрити претекстове, които се пробват да навредят на връзките сред Съединени американски щати и Китай, те са обречени на неуспех ", добави още Нинг.

Срещата в сряда сред двамата президенти ще докара до обновяване на военните връзки на високо ниво. Байдън дефинира четиричасовата среща като " градивна и продуктивна " и увери, че той и китайският му сътрудник ще могат да вдигнат телефона и да приказват " непосредствено и неотложно " при положение на рецесия.

Според американската страна президентът на Китай се е съгласил да предприеме " редица значими ограничения за доста понижаване на доставките " на веществата, от които се създава фентанилът. Силният синтетичен опиат предизвиква десетки хиляди смъртни случаи от свръхдози всяка година в Съединени американски щати, а главният снабдител на химическите прекурсори за образуването му е Китай.

Тази вест е добре пристигнала за Джо Байдън, който води предизборна акция за втори мандат и постоянно е упрекван от републиканските си съперници, че не прави задоволително за битката с трафика на опиати.

Тайван

Темата за Тайван продължава да бъде съществена ябълка на раздора за Вашингтон и Пекин. Си Дзинпин, изправен пред влошаващото се икономическо и обществено състояние в Китай, не е податлив да демонстрира уязвимост във връзка с острова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР