Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е предлагал на своя

...
Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е предлагал на своя
Коментари Харесай

Бил Клинтън е предлагал на Елцин, а след това и на Путин членство на Русия в НАТО

Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е предложил на своя съветски сътрудник по това време Борис Елцин, а по-късно и на Владимир Путин Русия да стане членка на НАТО.

Това излиза наяве от текст на Клинтън, оповестен в изданието The Atlantic, написа

По думите му през 90-те години връзките сред алианса и Москва са се развивали.

„ През цялото време държахме отворени вратите за вероятно участие на Русия в НАТО – нещо, което дадох ясно да се разбере на Елцин, а по-късно потвърдих и на неговия правоприемник Владимир Путин “, разяснява Клинтън.

Той също по този начин акцентира, че не са правилни изказванията за старания на Съединени американски щати да изолират Русия, да я слагат в избрани граници или да проявят несправедливост или пренебрежение по отношение на нея. Президентът визира и тематиката за разширението на НАТО на изток, които съгласно него обаче е било вярно.

„ По-късно разширението на НАТО бе подложено на критика на някои места за провокиране на Русия и даже слагане на основите за нашествието на Владимир Путин в Украйна. Разширението сигурно беше поредно решение, такова, което не преставам да имам вяра, че е вярно “, показва Клинтън.

Той напомня, че се е срещал 18 пъти с Елцин и пет с Путин – два пъти като министър председател и три за 10-те месеца, в които ръководството им като президенти съответствува. „ Това е с три по-малко от всички срещи на водачи на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики от 1943 година до 1991 година Идеята, че сме пренебрегвали, неуважавали или пробвали да изолираме Русия са погрешни “, показва Клинтън.

През 2017 година Владимир Путин съобщи в изявление за американския режисьор Оливър Стоун, че точно той е предложил на Клинтън влизане на Русия в НАТО, напомня съветското издание РБК. „ Помня една от нашите последни срещи с президента Клинтън, когато Клинтън още беше президент. Той пристигна в Москва и в хода на полемиките му споделих: А може ли да си визиите подобен вид, в който Русия да влезе в НАТО “, сподели тогава Путин. По думите му Клинтън е дал отговор, че не е срещу. Според съветския президент при тези думи всички от американската делегация са почнали да „ нервничат “.

В предишното Путин неведнъж е посочвал, че през 90-те години Москва е правила всичко допустимо за основаване на естествени връзки със Запада, а Западът е трябвало да се отнася с Русия като с вероятен съдружник. Вместо това, както показва през 2021 година съветският президент, е станало тъкмо противоположното и НАТО е почнал уголемение на изток.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР