Американският предприемач Джеф Безос е най-богатият човек в света от

...
Американският предприемач Джеф Безос е най-богатият човек в света от
Коментари Харесай

Джон Рокфелер е бил 3 пъти по-богат от най-богатия човек днес

Американският бизнесмен Джеф Безос е най-богатият човек в света от няколко месеца насам със своите 117 милиарда $. Наследницата на френския козметичен колос L " Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс от своя страна е най-заможната жена с общо 54 милиарда $.

Колко обаче е тяхното богаство спрямо това на предходните водачи в това отношение?

От Bloomberg дават отговор на този въпрос, като съгласно техните калкулации предприемачът Джон Рокфелер е бил три пъти по-заможен от Безос. Почти толкоз го изпреварва и американския предприемач Андрю Карнеги.

Тези калкулации прави икономистът от MeasuringWorth Самюъл Уилиамсън. По неговите думи най-коректно благосъстоянията могат да бъдат съпоставени като съответствие към брутния вътрешен артикул (БВП).

Към 1937 година Рокфелер има 1,5 милиарда $, което съставлява 1,6 на 100 от стопанската система на Съединени американски щати към този интервал. Така, в случай че той има положение, равняващо се на същия % от Брутният вътрешен продукт към днешна дата, " благосъстоянието му би било близо три пъти по-голямо от това на Безос ", изяснява специалистът.

Ето и какъв брой биха имали още няколко такива персони в историята, като сумите са изчислени по същия способ:

Джон Рокфелер (1839 - 1937 година) - $331 милиарда

Петролният магнат е считан за първият милиардер в света. През 1870 година той основава компанията Standart Oil, която по-късно е разграничена на две обособени сдружения - Exxon Mobil и Chevron.

Андрю Карнеги (1835 - 1919 година) - $321 милиарда
 Снимка 424576
Източник:

Андрю Карнеги е индивидът, който стои зад експанзията на американската стоманена промишленост в края на 19-ти век. Също по този начин той е прочут човеколюбец, който през последните 18 години от живота си подарява към 350 милиона $ или 90% от благосъстоянието си за разнообразни дела.

Корнелиус Вандербилт (1794 - 1877 година) - $238 милиарда
 Снимка 424575
Източник:

Американският бизнесмен от холандски генезис съумява да натрупа това положение с помощта на своя бизнес в региона на морския и на жп превоза.

Джон Джейкъб Астор (1763 - 1848 година) - $169 милиарда
 Снимка 424573
Източник:

Роденият в Германия Астор емигрира в Ню Йорк, когато е на 20 години. Там той в началото развива търговия с кожи и печели добре. По-късно влага в недвижими парцели в американския град, а бързото разгръщане на мегаполиса го прави най-богатият човек в страната по това време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР