Американският посланик у нас Ерик Рубин промотира евентуалната сделка за

...
Американският посланик у нас Ерик Рубин промотира евентуалната сделка за
Коментари Харесай

Американският посланик: Цената за F-16 е висока, но разумна

Американският дипломат у нас Ерик Рубин промотира възможната договорка за закупуване на изтребители F-16 Block 70 с обещанието, че " България ще получи най-модерния военен аероплан на допустимо най-хубава цена ".

Това стана в миг, в който договарянията сред Съединени американски щати и България навлизат във крайна фаза. Българска делегация, включваща представители на няколко министерства, отпътува за Вашингтон, където тази седмица ще води договаряния към цената и периодите за доставка.

" Ангажиментът на Съединени американски щати е да поддържа българската войска и авиация. Смятам, че цената е рационална. Разбирам, че това е висока цена, само че ние ще поддържаме потребностите на България и действителността, в която се намира. Това ще докара до възстановяване както на сигурността на България, по този начин и на НАТО “, съобщи Рубин, представен от БГНЕС.

Засега няма данни каква съответна цена са подготвени да предложат от американска страна. Българският парламент анулира първичното условие договорката да не надвишава 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването. Въпреки това българското държавно управление твърди, че това са параметрите, за които ще упорства при договарянията и че не се търси договорка непременно. В същото време от кабинета споделиха, че се надяват да подпишат договорката през юли.

Американски високопоставени представители пък неколкократно дадоха поръчка, че Съединени американски щати са подготвени да отговорят на потребностите и опциите на българската войска, само че не са коментирали съответни параметри. Американската компания " Локхийд Мартин ", която създава изтребителите, посочи само, че ще може да достави на България изтребители F-16 Block 70 по-рано от досегашните си упования. Директорът в компанията Джим Робинсън, изясни, че в случай че се стигне до договорка, първите нови самолети може да дойдат в края на 2022 година, а не през 2023 година, каквито бяха предварителните упования.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР