Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган, заяви

...
Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган, заяви
Коментари Харесай

Осман Октай: Американският посланик е питал за 2 неща Ахмед Доган

Американският дипломат е питал за две неща Ахмед Доган, съобщи пред "Фрог нюз " някогашният зам.-председател на Движение за права и свободи Осман Октай. Ето какво ни описа той за въпросната среща, която до този миг е обгърната в свещенодействие:

Г-н Октай, почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и водачът на партията Мустафа Карадайъ се срещнаха с американския дипломат Ерик Рубин предходната седмица. Снимка за сгледата имаше, само че не и информация защо са си говорили. Вие знаете ли освен това?
Само двама души могат да привикат Ахмед Доган на среща и да го извадят от леговището на Сараите. Това са посланиците на Русия и Съединени американски щати. Доган в никакъв случай не е възприемал диктат от различен. Бил съм очевидец на диалози сред съветски, американски посланици и Ахмед Доган. Има основни разлики в държанието им. Докато съветският дипломат поучава „ добронамерено”, американците единствено задават въпроси и чакат отговори. Те не изричат никакви отзиви. Веднъж изключително бяхме привикани аз и Доган от Джеймс Пардю и тогавашният дипломат на Турция.

Какъв съгласно Вас е бил мотивът за последната среща?
Сегашната среща е направено от Ерик Рубин по искане на Държавния департамент на Съединени американски щати. Той е привикал Доган и Мустафа Карадайъ. Зная, че на нея Ерик Рубин се е интересувал по две посоки. Първото-известно ли е на Доган и Движение за права и свободи, че под носа на българските служби у нас работят емисари на турското разузнаване? Известно ли е на Доган, че те всеобщо обитават в регионите на Движение за права и свободи и организират срещи с кметове, ръководители на партията и духовни водачи? Знае ли Доган за това шетане и има ли запас да управлява държанието на тези хора, които се намират напълно под въздействието на турския президент Реджеп Ердоган?

Защо тъкмо от това се е интересувал американският дипломат?
През последните месеци американците са мощно тревожни от обстоятелството, че Ердоган, притиснат от доста проблеми, би могъл да изнесе въздействието и експанзията си на Балканите. Те желаят да знаят доколко Турция може да използва мюсюлманите в България за свои цели. Това е огромната тематика за Америка. Още по-тревожна за нея е обстановката от единодействието сред Путин и Ердоган. Другото, което американският дипломат е желал да разбере, е дали и до какъв брой Доган е зависим на комерсиални и други зависимости. Възпроизвеждам дипломатическите въпроси, които по принцип не са по този начин директни.

За какви комерсиални зависимости на Доган намеквате?
Американците са заинтригувани от последните дейности при изкупуване на ТЕЦ-Варна от Ахмед Доган с посредничеството на Делян Пеевски. Те желаят да знаят дали Доган е изцяло зависим на това задкулисие. Може ли да управлява обстановката отвън тези зависимости.

Знаете ли Доган какво дава отговор?
Знам. Казва: „ На мен никой не може да ми дърпа ухото”. Факт е, че някой финансира Доган в тази договорка и го прави акционер и мажоритарен притежател на 70 % от активи за 200 млн. лева Все едно му го подаряват. Това трансформира ли го в замисим? Може ли тази взаимозависимост да сложи според всички мюсюлмани в България от зависимостите на Анкара и Москва? Американците са разтревожени от това. Притеснени са от Русия и Анкара по едно и също време. Българските мюсюлмани не биха били подвластни на Москва. Но шетането на турски емисари е напълно друга опасност.

На фотографията, която разгласява Движение за права и свободи, Ерик Рубин, Доган и Карадайъ наподобяват удовлетворени от извършения диалог.
Ако Ерик Рубин беше на фотографията сред Доган и Карадайъ, тя щеше да се смята за другарска. Когато Рубин е застанал отляво на Доган, това значи, че той се дистанцира освен от него, само че и от Карадайъ, който е формален представител на Движение за права и свободи. Те са питали Рубин дали могат да разгласяват фотографията. Той е дал единодушие, само че категорично е настоял да не се огласява диалога.

Ако е по този начин, то за какво са снимали тогава?
Това е обръщение към Анкара и Москва. Рубин намерено им споделя, че е наясно със зависимостите на Ахмед и с техните планове.

Интервю на Катя Илиева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР