Американският писател и носител на Пулицър Филип Рот, почина на

...
Американският писател и носител на Пулицър Филип Рот, почина на
Коментари Харесай

Писателят и носител на Пулицър Филип Рот почина на 85 години

Американският публицист и притежател на " Пулицър " Филип Рот, умря на 85 години. Неговият сътрудник Андрю Уили разяснява, че повода е сърдечна непълнота, оповестява " Ройтерс ".

Филип Рот написа повече от 30 книги, а " Пулицър " печели с книгата " Американски пасторал ". След повече от 50 години като публицист Рот взема решение, че " Немезис " от 2010 година, историята на зараза от полиомиелит в квартала Нюарк, Ню Джърси, където е израснал, ще бъде неговият финален разказ. След това той взема решение да препрочете всички свои творби, " с цел да видя дали съм си изгубил времето ", изяснява в изявление през 2014 година

За заключението си той цитира Джо Луис, боксовия първенец от 30-те и 40-те години на предишния век: " Направих най-хубавото с това, което имах ". През 2017 година той разгласява " Защо пиша?, " сбирка от есета, написани сред 1960 и 2013 година

Първата книга, оповестена от Рот, е сбирката разкази от 1959 година " Довиждане Колумб ", с която печели Национална премия за книга. Други негови книги са романите " Синдромът Портной ", " Писателят фантом ", " Човешкото леке ", " Призракът излиза " и " Животът ми като мъж ". Филип Рот бе прочут и като проникновен наблюдаващ на американското общество и минусите му.

Въпреки че неговите романи постоянно изследват еврейският опит в Америка, Рот, който разяснява, че е безбожник, отхвърля да бъде определян като публицист евреин-американец. " Това не ме интересува. Знам тъкмо какво значи да бъдеш евреин и в действителност не е забавно. Аз съм американец. ", разяснява той пред " Гардиън " през 2005 година

Филип Милтън Рот е роден на 19 март 1933 година в Нюарк, Ню Джърси. Син на осигурителен сътрудник, Рот получава бакалавърска степен в университета " Бъкъл " и магистърска степен по британски език от Чикагския университет. Той отпада от докторската стратегия през 1959 година, с цел да написа кино ревюта за Нова република преди " Довиждане, Колумб " да излезе.

Рот преподава литература, най-вече в Университета на Пенсилвания. Той се отдръпва от преподаване през 1992 година като професор по литература в Ню Йоркския университет " Хънтър ".

Рот е считан за доста сложен за изявленията и не обича да разисква книгите си. " Трябва да позволите на хората да се борят сами с книгите и да преоткрият това, което са и какво не са ", изяснява той.

Рот изяснява, че за него писането е " изпълнено със боязън, самотност и тревога. Има няколко дни, които изцяло компенсират това. В моя живот съм имал общо няколко месеца от тези изцяло прелестни дни като публицист и това е задоволително ", добавя той.

В изявление за " Ню Йорк таймс " Рот разказва 50-годишнината си като публицист с " забавление и страдалчество. Фрустрация и независимост. Вдъхновение и неустановеност. Изобилие и празнина. Горене и изгасване ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР