Американският петролен гигант ExxonMobil Corp заведе дело срещу Европейския съюз

...
Американският петролен гигант ExxonMobil Corp заведе дело срещу Европейския съюз
Коментари Харесай

Енергийният гигант ExxonMobil съди ЕС заради данък свръхпечалба

Американският петролен колос ExxonMobil Corp заведе дело против Европейския съюз в опит да го принуди да анулира условията си към страните членки за въвеждането на нов налог върху облагите на петролните компании. Депозиран в сряда от нейните немски и нидерландски дъщерни сдружения в Съда на Европейския съюз в Люксембург, искът на компанията акцентира, че Брюксел е превишил законовите си пълномощия с налагане на нов налог.

Рекордните облаги тази година на петролните компании, облагодетелствани от високите цени на силата, покачиха инфлацията по света и доведоха до нови апели за в допълнение облагане на бранша.

Данъкът върху така наречен свръхпечалби е „ контрапродуктивен “, обезсърчава вложенията и подкопава доверието на вложителите, сподели представителят на ExxonMobil Кейси Нортън в сряда.

ExxonMobil ще вземе поради налога в разискването на бъдещи многомилиардни вложения в енергийната система на Европа.

Дали ще влагаме тук зависи на първо място от това какъв брой привлекателна и световно конкурентна ще бъде Европа “, сподели Нортън.

Неочакваният налог върху облагите, иницииран от Европейската комисия, може да костват най-малко 2 милиарда $ до края на 2023 година, сподели основният финансов шеф Катрин Микелс в диалог с анализатори на 8 декември.

ExxonMobil съобщи, че е вложила 3 милиарда $ през последното десетилетие в планове за рафинерии в Европа. Проектите ѝ оказват помощ да се доставят повече енергийни артикули във време, когато Европа се бори да понижи вноса си от Русия, акцентират от компанията.

Chevron Corp също предизвести, че спомагателното данъчното облагане на петролния бранш ще послужи единствено за понижаване на енергийните доставки, като обезсърчи вложенията.

Това опонира на желанието да се усилят доставчиците и да се направи силата по-достъпна “, показа пред Reuters през октомври основният финансов шеф на Chevron Пиер Бребер.

Договорен през септември като част от пакет от ограничения за справяне с енергийната рецесия, Европейски Съюз се надява, че спомагателният налог може да събере 25 милиарда евро доходи за държавните управления в Блока, като в същото време ограничи търсенето на сила и смъкна цените.

Стартът на правосъдно дело от американски петролен колос против Европейски Съюз идва в миг, когато фирмите за изкопаеми горива са подложени на възходящ напън от двете страни на Атлантическия океан поради големите облаги, които регистрират тази година.

Президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън сподели по-рано този месец, че ExxonMobil е

направил повече пари от Бог тази година “

и повдигна опцията за налагане на налог свръхпечалба и в Съединени американски щати.

ExxonMobil регистрира облага за третото тримесечие от близо 20 милиарда $ – близо три пъти повече от миналата година и връх в 152-годишната ѝ история.

Няколко европейски страни, в това число и най-големите стопански системи, вкараха спомагателни налози върху облагата на енергийните компании. Такъв вкара и България, като съгласно плановете на страната той е ориентиран към 32 сдружения в страната.
Депутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог „ свръхпечалба “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинExxon Exxon Mobil ExxonMobil дело петролен колос Европейски съюз свръхпечалба ПоследниНай-четениКомпании 88 Енергийният колос ExxonMobil съди Европейски Съюз поради налог свръхпечалба Туризъм 340 Организация на обединените нации подреди най-хубавите села за туризъм в света – половината са в Европа Енергетика 508 Износът на газ по съветски тръбопроводи за Европа се срина до постсъветско дъно Енергетика 992 „ Водородна конкуренция “: Конкуренцията сред страните набира скорост Лукс 9800 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 5126 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 4382 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Любопитно 2555 Древният Деринкую: Скритият под земята град в Турция Всички новиниОще от КомпанииВиж всички

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР