Американският пастор, обвинен в терористична дейност в Турция - Андрю

...
Американският пастор, обвинен в терористична дейност в Турция - Андрю
Коментари Харесай

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

Американският свещеник, упрекнат в терористична активност в Турция - Андрю Брънсън - получи присъда 3 години, 1 месец и 15 дни затвор. Той обаче беше освободен, тъй като към този момент е излежал множеството от наложеното наказване.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Emre Tazegul
Андрю Брънсън напусна съда в Алиага по този начин, както пристигна - при засилени ограничения за сигурност, с тази разлика, че към този момент е свободен.
Исмаил Джем Халавюрт, юрист на Андрю Брънсън: Както към този момент споделих - той към този момент е свободен. Електронната гривна ще бъде свалена, мярката " домакински арест " е прекъсната. Той ще може да пътува в чужбина.
Турският съд постанови, че Андрю Брънсън е отговорен за " терористична активност ". След ареста му през 2016 година, той беше упрекнат във връзки с организации, виновни за опита за прелом от юли същата година. Според обвиняването, Брънсън е работил в поддръжка на мрежата на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия. Прокуратурата изиска 35 години затвор за провиненията, които проповедникът изрично отхвърля. Адвокатът му съобщи, че на този декор, получените 3 години са положително развиване, като акцентира, че присъдата ще бъде обжалвана.

По всяка възможност пасторът, който от години живее в Турция със брачната половинка и трите си деца, ще се върне в Съединени американски щати.

След новината за освобождението му, американският президент Донадл Тръмп написа, че мислите му са с Брънсън и чака скорошното му завръщане в Съединените щати. Проповедникът е един от 20-те американски жители, арестувани в Турция, след несполучливия прелом през 2016 година Според турски специалисти подобряването на връзките сред Анкара и Вашингтон е неизбежно.
проф. Надир Девлет, университет " Айдън " в Истанбул: Ще се възстановят връзките, тъй като двете страни са нуждаят една от друга. Но този сложен интервал ще продължи не малко време.
Казузсът " Брансън " съществено утежни връзките по оста Анкара-Вашингтон освен на полето на дипломацията. Вашингтон наложи наказания на двама турски министри. Стигна се до доста увеличение на митата и от двете страни, което пък докара до срив на турската лира. След новината за Брънсън, турската лира увеличи цената си с към % и половина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР